IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ: Инвестициите в жилища в еврозоната ще спаднат заради по-високите лихви

Отрицателните ефекти от вдигането на лихвите в еврозоната вероятно ще се засилят с течение на времето, пишат анализатори на банката

17:00 | 17.05.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Затягането на паричната политика се очаква да натежи на инвестициите в жилища в еврозоната въпреки тяхната скорошна устойчивост, сочи проучване на Европейската централна банка (ЕЦБ), цитирано от Bloomberg.

Въпреки че въздействието на по-високите разходи за заеми е по-слабо изразено, отколкото в САЩ, „отрицателните ефекти от повишаването на лихвените проценти по паричната политика в еврозоната вероятно ще се засилят с течение на времето, като се имат предвид очакваните закъснели ефекти на паричната политика“, пишат анализаторите на банката Николо Батистини, Симона Деле Чиае и Йоханес Гарейс.

Жилищните инвестиции в блока с единна валута са по-защитени от неотдавнашното затягане на централната банка, тъй като неговите ипотечни пазари са по-плитки от тези в САЩ, пишат те в предварително издание на икономическия бюлетин на ЕЦБ.

Въпреки това в последните си тримесечни икономически прогнози ЕЦБ заяви, че „се предвижда инвестициите да намалеят още повече в краткосрочен план и да останат слаби през прогнозния хоризонт, тъй като условията за финансиране се затягат и реалният разполагаем доход стагнира“.

ЕЦБ повиши лихвите с общо 375 базисни пункта от юли насам, за да ограничи инфлацията, която достигна двуцифрени числа миналата есен. Централната банка очаква тя да се върне към целта си от 2% до 2025 г.

Повишаването на лихвите увеличава и разходите за обслужване на ипотечни кредити.

Европа не е в опасност от имотна или дългова криза в резултат на бързото повишаване на лихвите от Европейската централна банка, заяви вчера еврокомисарят по икономиката Паоло Джентилони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:00 | 17.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още