IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джентилони: Няма опасност от имотна или дългова криза в ЕС

Отделни страни може да изпитат затруднения, но не и ЕС като цяло, смята еврокомисарят по икономиката

15:33 | 16.05.23 г.
Снимка: Samyukta Lakshmi/Bloomberg
Снимка: Samyukta Lakshmi/Bloomberg

Европа не е в опасност от имотна или дългова криза в резултат на бързото повишаване на лихвите от Европейската централна банка (ЕЦБ), заяви еврокомисарят по икономиката Паоло Джентилони, цитиран от Ройтерс.

ЕЦБ повиши лихвите с общо 375 базисни пункта от юли насам, за да ограничи инфлацията, която достигна двуцифрени числа миналата есен. Централната банка очаква тя да се върне към целта си от 2% до 2025 г.

Това оскъпява вземането на кредити от правителствата, много от които вече са затънали в дългове, взети, за да подкрепят икономиките по време на пандемията и кризата с разходите за живот, породена до голяма степен от нашествието на Русия в Украйна.

Повишаването на лихвите увеличава и разходите за обслужване на ипотечни кредити.

Джентилони, който говори пред репортери преди срещата на финансовите министри от еврозоната, заяви, че някои страни може да бъдат изправени пред затруднения, но не и 27-те страни членки на ЕС като цяло.

„Жилищният сектор създава различни проблеми в различни страни – зависи от това доколко системите на ипотечните кредити са свързани или не с инфлацията“, отбеляза Джентилони.

„В няколко страни ще се изправим пред затруднения, но като цяло не виждам европейска криза от тази гледна точка и не виждам реални затруднения в Европа от гледна точка на управление на дълга“, допълни той.

„Да, лихвите увеличават разходите за обслужване на дълга, но това се случва по ограничен и напълно управляем начин“, каза Джентилони.

Европейската комисия прогнозира, че растежът тази и следващата година в 20-те страни, споделящи еврото, ще бъде малко по-силен от очакванията през февруари, въпреки че инфлацията остава по-висока за по-дълго време, а държавният дълг ще намалее.

Майкъл Макграт, финансов министър на Ирландия, която премина през имотна криза преди повече от десет години, също заяви, че няма признаци за криза на имотния пазар, тъй като търсенето е подкрепено от ръста на населението.

„Това не е притеснение в ирландския контекст“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:33 | 16.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още