IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Натискът върху цените е силен, лихвите ще растат още

Инфлацията в еврозоната се забави до 6,1% през май

19:13 | 05.06.23 г. 3
Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард. Снимка: Ben Kilb/Bloomberg
Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард. Снимка: Ben Kilb/Bloomberg

Председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард заяви, че инфлационният натиск остава силен и лихвите по заемите ще бъдат повишени още, предава Bloomberg.

В момент, когато пълните последици от действията на ЕЦБ до момента все още не са изцяло усетени, Лагард повтори, че няма ясни данни, че основната инфлация е достигнала връхна точка. Инфлацията при храните остава висока, каза тя пред евродепутатите в Брюксел.

„Ценовият натиск остава силен. Бъдещите ни решения ще гарантират, че лихвите ще бъдат вдигнати до нива, които са достатъчно ограничителни, за да се постигне навременно връщане на инфлацията до средносрочната ни цел от 2% и тя да бъде задържана на тези нива, колкото е необходимо“, заяви Лагард.

Представители на ЕЦБ подчертават, че макар историческата поредица от повишения на лихвите да наближава края си, тя все още не е приключила. Макар че индексът на основната инфлация, която те наблюдават внимателно, се успокоява за втори месец през май, е предвидено ново повишаване на лихвите на 15 юни. Това е в унисон с мнението на повечето инвеститори и икономисти.

Управителят на Ирландската централна банка Гейбриъл Махлуф заяви, че ЕЦБ вероятно ще повиши лихвата на заседанията си през юни и юли, с което депозитната лихва ще достигне 3,75% спрямо сегашните 3,25%. Игнацио Виско, не толкова агресивно настроеният ръководител на Италианската централна банка, коментира през уикенда, че „би настоявал за по-постепенен подход“ към повишаването на лихвите, което вече достигна 375 базисни пункта от миналия юли насам.

„Финансовата стабилност в еврозоната се оказва устойчива до момента, но продължаваме да преценяваме възможни рискове, като вземаме предвид широка гама от индикатори“, заяви Лагард. „Не виждаме размяна между финансовата стабилност и ценовата стабилност в еврозоната“, допълни тя.

Инфлацията в 20-те страни, които споделят еврото, се забави до 6,1% през май спрямо 7% през април, а основните цени, изключващи волатилните цени на храните и на горивото, които са внимателно следени от ЕЦБ, се покачиха само с 5,3% спрямо 5,6% предходния месец.

Това засили дебата за необходимостта от нови повишения на лихвите от ЕЦБ отвъд очакваното увеличение на следващото заседание на 15 юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:13 | 05.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 6
danchomentata
преди 10 месеца
Като тръгне отлива от щатско да не отнесе боксерите на Джеромката https://twitter.com/business/status/1664838080090501125
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 10
danchomentata
преди 10 месеца
Инфлацията се дължи на финансовата политика на Промяната, заради нея България има двойна на средната за ЕС инфлация. Това е теза, която искам да се чуе много ясно https://ruse.news/index.php/2023/02/19/delyan-dobrev-balgarski-lev-nyama-ot-1997-g-toj-e-samo-hartijka/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 9
danchomentata
преди 10 месеца
Ние български лев нямаме от 1997 г., с влизането на валутния борд, това е само една хартийка, обясни Добрев. https://***.bnb.bg/Statistics/StMonetaryInterestRate/StIRLTIR/index.htm?FILTERSANDVALUES=%27FREQ=M%27&pageId=591&series=2&KEYFAMILY=LTIR&TRANSFORMATION=SDMX_VERTICAL
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още