IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: За първи месец толкова драстично поскъпват потребителските заеми у нас

Ще се увеличи ли лихвата на ипотеките, коментира кредитният консултант Георги Канайков

10:18 | 29.08.23 г. 2
Автор - снимка
Редактор

Потребителските кредити у нас поскъпват рязко. Към края на месец юли, по данни на БНБ, лихвите по ипотечните кредити не се променят за разлика от потребителските, при които увеличението е под процент - 0,73%.

"Донякъде бихме го обяснили с летния сезон и не толкова активното предлагане на нови промоционални оферти по потребителските кредити. Факт е, че за първи месец има толкова драстично увеличение и предстои да разберем дали това ще се превърне в тенденция, според мен - не", това мнение изрази в Bulgaria ON AIR кредитният консултант Георги Канайков.

Той прогнозира, че увеличението ще се отрази в месечната вноска. Ще става дума вече за по-скъпи предложения на новите клиенти, докато на текущите клиенти зависи от базовата лихва на съответната банка и ако тя бъде увеличена - при тях също ще има увеличение на вноските", обясни Канайков.

Според него едва ли увеличението ще намали потреблението. Експертът потвърди, че през последните месеци се наблюдава доста по-сериозно забавяне на търсенето спрямо началото на годината. „Съветвам да се гледа годишния процент на разходите, освен договорената лихва, той е точен измерител на реалната цена на кредита. Трябва да се гледат общите разходи, вноската по текущия кредит плюс другите кредитни продукти, ако има такива, да не са повече от 40% от нетния месечен доход“, посочи Георги Канайков.

Кредитният консултант напомни, че ипотечните кредити са друга материя – доста по-бавно оборотни със срок на погасяване до 30-35 години. „Потребителските кредити биха могли да се нарекат по-бързо оборотна стока. Поради тази причина при тях има доста по-плавни увеличения, които пък са стабилни. Най-вероятно ще се запазят предвид факта, че целият свят се бори с инфлация“, коментира Канайков.

Той припомни, че някои банки дори в рамките на ден отпускат потребителски кредит.

"Бързите кредити хората ги ползват до заплата или кратки времена, докато потребителските кредити са за покриване на дългосрочни нужди - ремонт, кола. През лятото хората имат по-малък апетит към търсене на кредитиране, други са приоритетите. Доста от хората, търсещи ипотечен кредит, в очакване на затишие на цените на имотите и в очакване на повишение на лихвите, временно задържат своето търсене", подчерта експертът.

Георги Канайков напомни, че големите тегления на парични суми трябва да се заявят предварително и допълни, че банките стимулират клиентите си да ползват онлайн банкиране.

Какво е влиянието на еврозоната върху паричния пазар? В каква валута пестят българите? Имаме ли "бели пари за черни дни"? В какъв размер трябва да са спестяванията на хората и достатъчни ли са поне 6-месечни разходи на домакинство?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:13 | 29.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

2
rate up comment 12 rate down comment 0
Tikva007
преди 8 месеца
* Експерт: За първи месец толкова драстично поскъпват потребителските заеми у нас* - Гусин експерт, за всяко нещо си има първи път. И най-дългият път започва с първата малка крачка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 8 месеца
Защо ,питам аз в продължение на над една година масово ,със подвеждащи заглавия медиите в България лъжеха хората с тези уж ниски лихви ,как България била рая на ниските лихви ,как имота въпреки балона който се наду бил топ инвестиция ,тоа не бяха брокери,агенции,кредитни шефове,строителни босове?Докато извън България в целия свят ,всички Централни банки ударно вдигаха лихвите ,у нас се лъжеше през всяка медийна дупчица ,с едничка цел да вземеш кредита ,после банката да те изцеди до дупка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още