IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо европейците предпочитат банковите депозити пред фондовете на паричния пазар?

Голяма част от клиентите на дребно в Европа не са наясно с ползите от алтернативните парични инвестиции и нямат брокерска сметка за закупуване на фонд на паричния пазар

11:25 | 21.08.23 г. 2
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейските банки с право са критикувани, че не успяват да прехвърлят увеличенията на лихвените проценти на клиентите. Не се ли страхуват от загуба на бизнес? В сравнение със съперниците си, базирани в САЩ, европейските финансови институции често се сблъскват с по-слаба конкуренция от алтернативни парични инвестиции, пише Крис Брайънт в коментар за Bloomberg.

Годините на отрицателни лихвени проценти след финансовата криза от 2008 г. накараха европейците да се примирят с липсата на възвръщаемост по спестяванията си, като едва напоследък те започват да търсят такава за своите общо над 9 трлн. евро под формата на потребителски депозити. Средният лихвен процент в момента достига едва 0,23%.

В САЩ инвеститорите са вложили 1 трлн. долара във фондове на паричния пазар през последната година, повишавайки стойността на общите активи до над 5,5 трлн. долара. Повече от една трета от тези пари са от клиенти на дребно, които гледат на средствата като на безопасни и привлекателни алтернативи на банковите депозити.

Фондовете на паричния пазар инвестират в диверсифицирани пулове от висококачествени, краткосрочни дългови инструменти, които предлагат ежедневна ликвидност (т.е. парите са лесно достъпни) и доходност, много по-близка до лихвения процент на централната банка.

Европейските фондове на паричния пазар отбелязаха по-скромни притоци: общите активи възлизат на едва 1,5 трлн. евро в края на март, като това са почти изцяло корпоративни и институционални пари. По-малко от половината от тези активи са деноминирани в евро, а останалата част е разделена между паунд и долар.

Положителното тук е, че европейците са доволни от своите банки и засега не чувстват нужда да прехвърлят парите си, както направиха американците след колапса на Silicon Valley Bank (SVB) през март.

Ситуацията може да се обясни с факта, че европейците са склонни да поемат риск или не знаят за други удобни места, където да държат парите си – или и двете.

Европейците, които оставят парите си в депозитни сметки, се радват на нищожни лихви. Източник: Bloomberg Европейците, които оставят парите си в депозитни сметки, се радват на нищожни лихви. Източник: Bloomberg

Много европейци нямат брокерска сметка, която обикновено се изисква за закупуване на фонд на паричния пазар, и държат по-голям дял от своите спестявания в банкови сметки в сравнение с американците. 

Фондовете на паричния пазар са „феномен в САЩ“, изтъква главният изпълнителен директор на ING Groep NV Стивън ван Райсвайк пред инвеститорите през май. „Това го нямаме тук в Европа“, добавя той.

„Въпреки че фондовете на паричния пазар са налични в Германия, те никога не са били успешни на пазара на дребно и вероятно не са широко известни“, пишат анализатори на Deutsche Bank AG относно депозитите в страната.

Това струва скъпо на спестителите. My Sparkasse (спестовна банка) предлага само 0,5% лихва върху обичайните депозити — много под основния лихвен процент на Европейската централна банка (ЕЦБ) от 3,75%.

Последна актуализация: 11:25 | 21.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
V.At.
преди 8 месеца
Ами това е като супербоул или шампионата по бейзбол - викаме браво на американците, но надали и 1% от европейците се интересуват от правилата. Като имам акции не мога да ги заложа дори и за кредитна карта. А при закупуването и продажбата им загубата е къде над ниската лихва. Просто правилата в икономиката са различни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
data
преди 8 месеца
Прекалено голяма част от европейските големи компании или са семейна собственост и/или се контролират от тесен кръг лица , както и често намесата на държавата е доста силна в секторите им . Всичко това прави управлението на компаниите не особено предвидимо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още