IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо европейците предпочитат банковите депозити пред фондовете на паричния пазар?

Голяма част от клиентите на дребно в Европа не са наясно с ползите от алтернативните парични инвестиции и нямат брокерска сметка за закупуване на фонд на паричния пазар

11:25 | 21.08.23 г. 2
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Въпреки че даден потребител би могъл да получи много по-добра сделка от конкурентна банка, тези оферти за нови клиенти обикновено изтичат след 6 до 12 месеца. Възможно е да се спечели и по-висока лихва, ако се заключат парите за определен период, но все пак не трябва да се изключва възможността дадена сума от депозита да потрябва в определен момент.

Поради тази причина авторът на статията Крис Брайънт споделя, че напоследък разглежда фондове на паричния пазар, такива за облигации с кратък срок на матуритет и подобни финансови инструменти, смятайки опциите за доста привлекателни.

Годишната седемдневна нетна доходност по установените в Европа фондове на паричния пазар, деноминирани в евро и оценени от S&P Global Ratings, е средно 3,4% през второто тримесечие; тя достига 4,4% за фондове, деноминирани в паундове, и 5,1% за такива, деноминирани в долари.

„Фондовете на паричния пазар са привлекателен клас активи за инвеститори, които не само търсят възвръщаемост, но и ликвидност и стабилност“, изтъкват анализаторите на S&P Майкъл Манго и Андрю Парантойен.

Инвеститорите са вложили 1 трлн. долара в фондове на паричния пазар в САЩ през последната година. Източник: Bloomberg Инвеститорите са вложили 1 трлн. долара в фондове на паричния пазар в САЩ през последната година. Източник: Bloomberg

Европейските фондове на паричния пазар често инвестират в краткосрочни банкови заеми, към които непрофесионалните клиенти може да са по-предпазливи в сравнение с държавните дългови инструменти (които фондовете на паричния пазар в САЩ са склонни да купуват).

През 2008 г. фондовете на паричния пазар бяха ударени от масови изтегляния на средства, което предизвика предупреждения за рисковете за финансовата стабилност. Реформите, които влязоха в сила през 2019 г., засилиха ликвидните буфери и въпреки че европейският сектор претърпя изтичане по време на пандемията от коронавирус, средствата успяха да отговорят на тези правила. Дискусиите за по-нататъшна реформа продължават.

Но не само Брайънт смята, че тези и други алтернативи на банковите депозити заслужават внимание. Той забелязва ръст в броя на германските спестители, които споделят съвети за ползите на Geldmarktfonds (фондове на паричния пазар - бел. ред.) в Reddit.

Междувременно европейските финтех компании започнаха да предлагат на клиентите възможност да преместят неинвестираните пари във фондове на паричния пазар и подобни активи с ниска волатилност. Гъвкавите сметки с висока лихва на Revolut Ltd. използват фондове на паричния пазар на Fidelity International, а функцията за лихви на компанията за парични преводи Wise Plc използва например фондове на BlackRock Inc.

След като Брайънт проверява опциите, налични чрез неговата брокерска компания, в крайна сметка купува фонд на паричния пазар, два борсово търгувани фондове (ETF), които проследяват водещия краткосрочен лихвен процент в евро (€STR) за овърнайт заеми на банките, и двойка ETF с германски и европейски държавни облигации с кратък матуритет.

Брайънт подчертава нуждата да се обърне внимание на валутата, в която тези фондове са деноминирани. Фондовете на паричния пазар в щатски долари носят по-голяма доходност, но ако американските пари загубят стойност, възвръщаемостта също може да се понижи.

За първи път от поколение европейците вече могат да спечелят възвръщаемост по спестяванията си, но няма да го направят, ако клиентите не предприемат някакви действия. Ако повече пари се преместят в някои алтернативни активи, европейските банки може да решат да прехвърлят по-бързо увеличенията на лихвените проценти върху спестителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 21.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
V.At.
преди 9 месеца
Ами това е като супербоул или шампионата по бейзбол - викаме браво на американците, но надали и 1% от европейците се интересуват от правилата. Като имам акции не мога да ги заложа дори и за кредитна карта. А при закупуването и продажбата им загубата е къде над ниската лихва. Просто правилата в икономиката са различни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
data
преди 9 месеца
Прекалено голяма част от европейските големи компании или са семейна собственост и/или се контролират от тесен кръг лица , както и често намесата на държавата е доста силна в секторите им . Всичко това прави управлението на компаниите не особено предвидимо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още