IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австрия готви иск срещу банките заради разликата между лихвите по депозити и кредити

Лихвите за овърдрафт по разплащателна сметка варират между 6,75 и 13,25%, а тези за депозитите са нулеви

22:59 | 15.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Министърът на социалните грижи на Австрия Йоханес Раух потвърди днес в радиоинтервю, че е наредил на Асоциацията на потребителите да повдигне иск срещу целия банков сектор, съобщава австрийското обществено радио ОРФ, цитирано от БТА.

Става дума по-конкретно за разплащателните сметки, тъй като по данни на министерството на социалните грижи при тях най-ясно проличава разликата между лихвите по депозитите и по кредитите. В прессъобщение на министерството е даден пример с водещата в страната банка - UniCredit Bank Austria. За овърдрафт там дължимите лихви са 12,5%. От друга страна, за депозити по сметки за заплати банката предлага лихва от нула процента, се казва в съобщението на министерството.

Проверка на Асоциацията на потребителите е показала, че това е практика в целия банков сектор. Министерството се позовава на уебсайт за сравнение на ставките, предлагани от различни финансови институции, управляван от Камарата на труда. Според него лихвите за овърдрафт по разплащателна сметка в австрийския банков сектор варират между 6,75 и 13,25 процента, а лихвата за депозитите по сметките е 0 или 0,01 процента.

През юни Асоциацията на потребителите отправи предупреждение към Bank Austria, пазарния лидер в страната, представляващ цялата индустрия. Това предупреждение обаче е било "пренебрегнато" от банката, заяви Раух в интервюто по радиото. "Просто нищо не се случи. Това беше причината да предприемем по-строги мерки", каза той. Сега казусът се изяснява юридически, уточни министърът, като министерството очаква решение по жалбата на асоциацията на първа инстанция преди края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:00 | 15.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още