IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша и Австрия протягат ръка на купувачите на първо жилище

Правителствата в двете страни полагат усилия да повишат достъпността на жилищната собственост за купувачите на първи дом

21:53 | 14.03.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Полското правителство одобри план за субсидиране на ипотечните кредити, целящ да съживи забавящия се жилищен пазар в страната преди парламентарните избори, планирани за есента, пише Bloomberg.

Регулациите, които се очаква да влязат в сила през юли, ще позволяват на купувачи на първо жилище да запазят годишната лихва по ипотечните си кредити на ниво от 2% за първите десет години от срока на заема. За сравнение настоящата пазарна лихва е над 9%, след като Полша повиши ключовия си лихвен процент до 6,75% спрямо близо нула през 2021 г., за да се бори с ускоряването на инфлацията.

Липсата на достъп до достъпни жилища се превръща в политически въпрос, след като продажбите на нови ипотечни кредити намаляха наполовина през 2022 г., а компании за жилищно строителство спряха нови проекти. Най-голямата опозиционна партия „Гражданска платформа“ призова за безлихвени жилищни заеми, също субсидирани от държавата.

Цената на субсидиите по програмата на правителството се очаква да достигне 11,3 млрд. злоти (2,6 млрд. долара) в следващите десет години. Законопроектът трябва да бъде одобрен от парламента и да бъде подписан от президента.

Полша не е единствената страна в Европа, която мисли за подкрепа на купувачите на първо жилище. Австрия планира да освободи хората, които купуват първия си дом, от таксата за прехвърляне на недвижимия имот, за да направи жилищната собственост по-достъпна, съобщи Bloomberg миналия петък.

Канцлерът Карл Нехамер предложи отмяната на налога, равняващ се на 3,5% от продажната цена, в реч във Виена. Той предложи също да се разширят субсидираните ипотечни кредити и програмите „от наем към собственост“.

Растящите лихви и годините на повишаване на цените превръщат жилищната собственост в недостъпна за много хора в Европа. По-строгите регулации на ипотечните кредити, въведени в Австрия миналата година, също допринасят за спада на покупките на нови жилища и на кредитирането. Цените на жилищата в Австрия отбелязаха най-големия си спад от десет години насам през четвъртото тримесечие. Графика: Bloomberg LP Цените на жилищата в Австрия отбелязаха най-големия си спад от десет години насам през четвъртото тримесечие. Графика: Bloomberg LP

Правилата изискват кредитополучателите да платят първоначална вноска, равняваща се на 10% от цената на жилището, и ограничават месечните вноски до 40% от доходите на домакинствата в повечето случаи. Високите разходи по сделката, включително регулирана комисиона за брокера, равняваща се на 3% от цената на покупката, банковите такси и имотният данък може да увеличат разходите за покупка на имот с 10%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:21 | 14.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още