IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гражданска инициатива иска частична национализация на UBS

Предложението е „големите банки от системно значение ще се управляват като акционерни дружества с конфедерацията като мажоритарен акционер"

14:20 | 17.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Гражданска инициатива в Швейцария иска да проведе гласуване за частично национализиране на UBS Group AG, съобщава в. Sonntagszeitung, цитиран от Bloomberg.

Инициативата предлага изменение на швейцарската конституция, в което да се казва, че „големите банки от системно значение ще се управляват като акционерни дружества с конфедерацията като мажоритарен акционер по отношение на дялов капитал“, посочва изданието.

 Текстът в момента се разглежда от федералните власти. Ако му дадат зелена светлина, инициаторите ще разполагат с 18 месеца да съберат 100 хил. подписа за каузата. След това парламента и министрите от кабинета ще трябва да дадат мнението си, преди гласуването да бъде проведено на национално ниво – процес, който най-вероятно ще отнеме няколко години.

Гражданските инициативи са ключова част от швейцарската система на пряка демокрация. Дори и да не са успешни, те често оказват значително влияние върху обществения дебат.

След подпомогнатото от правителството придобиване на бившия си конкурент Credit Suisse активите на UBS сега два пъти размера на швейцарската икономика. Това повдигна някои притеснения, че банката може в даден момент да се окаже твърде голяма, за да бъде спасена.

UBS е „клъстерен риск за нашата икономика“, коментира Бернард Шмид, 58-годишен директор на училище от покрайнините на Цюрих, който е начело на инициативата, посочват от Sonntagszeitung. „При следващата криза цялата страна може да потъне“, казва той.

Засега комитета на инициативата се състои изцяло от приятели и семейството на Шмит, казва самият той, но се надявам, че нова подкрепа и донори скоро ще се появят.

Говорител на UBS е отказал коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:20 | 17.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още