IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Московски съд забрани на UBS и Credit Suisse да се разпореждат с дялове в руските им дружества

Иск срещу кредиторите е подаден от местната "Зенит Банк", която се опасява от загуби заради участието ѝ в синдикиран заем за фирма от Люксембург

21:03 | 15.08.23 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Московски съд е забранил на швейцарската банка UBS и наскоро придобития от нея кредитор Credit Suisse да се разпореждат с дялове в техните руски дъщерни дружества. Това показват съдебни документи по дело, заведено от местната „Зенит Банк“, която се опасява, че ще претърпи загуби, ако швейцарските банки напуснат Русия, пише Ройтерс.

„Зенит Банк“ посочва пред съда, че руските дъщерни дружества на UBS и Credit Suisse се готвят да прекратят дейността си в Русия, което би изложило местния кредитор на риск от загуби заради заем, отпуснат през октомври 2021 г.

Руската банка се присъедини към споразумение за предоставяне на синдикиран заем на базираната в Люксембург земеделска фирма Intergrain, на която Credit Suisse е била кредитен агент, става ясно от изявлението ѝ.

През ноември 2021 г. „Зенит Банк“ е прехвърлила 20 млн. долара на Intergrain. След като западните санкции заради войната обхванаха руската банка, Credit Suisse я е уведомил, че няма да превежда плащания към нея от Intergrain.

Credit Suisse и UBS отказват коментар по темата.

Русия предприе мерки срещу отлива на инвестиции и капитали от страната след началото на войната в Украйна. Правилата изискват президентът да одобри прекъсването на връзките на чуждестранните банки с местния бизнес.

Според съдебните документи „Зенит Банк“ е подала молба за временни мерки и е поискала от съда да конфискува средства, които принадлежат на UBS и Credit Suisse, и да забрани разпореждането с техни акции.

Искането на „Зенит Банк“ за конфискация на средства не е удовлетворено. Насрочено е следващо съдебно заседание за 14 септември.

Московски съд миналата седмица конфискува активи на Goldman Sachs в Русия, включително 5% дял в най-големия търговец на дребно на играчки в страната „Детский мир“, по искане на банка „Откритие“. Местната банка твърди, че американският кредитор ѝ дължи 615 млн. рубли, според съдебни документи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:03 | 15.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 5
danchomentata
преди 8 месеца
Гленкор Интернешънъл АГ, или само Гленкор, е компания със седалище в Цуг, Швейцария. https://***.rbc.ru/business/10/04/2017/58eb80469a7947ec48ed431f
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 21
zelka007
преди 8 месеца
желязната завеса лека-полека се спуска ... но този път ще продължи поколения , а не няколко петилетки ... нефелната 1/8 от земната суша с блатните трябва окончателно и безвъзвартно да бъде изключена от Европа ... амин !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още