IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UBS отбеляза първата си загуба от 2017 г. на фона на интеграцията на Credit Suisse

Без ефекта, свързан с придобиването, UBS отчете основна печалба от 844 млн. долара

09:45 | 07.11.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Швейцарската банка UBS Group във вторник отчете загуба за третото тримесечие в размер на 785 млн. долара, след като регистрира разходи за 2,1 млрд. долара, свързани с придобиването на фалиралия кредитор Credit Suisse, съобщава Ройтерс. Това е първата загуба на банката от 2017 г.

За сравнение, анализатори в анкета на UBS очакваха загуба, разпределима между акционерите, в размер на 444 млн. долара.

Без ефекта, свързан с придобиването, UBS отчете основна печалба от 844 млн. долара.

„Работим по интегрирането на Credit Suisse с темпове и постигнахме основна рентабилност за Групата през първото пълно тримесечие от придобиването насам“, заяви главният изпълнителен директор Серджо Ермоти.

Откакто изненадващото придобиване – първото сливане на две глобални системно важни банки, бе завършено през юни, UBS се опитва да стабилизира покупката си.

Банката отчете общо 22 млрд. долара нетни нови пари в отдела за управление на благосъстоянието, като 3 млрд. долара от тях са от Credit Suisse.

Анализатори в Goldman Sachs очакваха 14 млрд. долара за групата, като швейцарската банка вече разкри 8 млрд. долара от тях за месеците юли и август.

С придобиването UBS сега наблюдава активи за над 5 трлн. долара. Тя се опитва да се възстанови от отлива на клиентски средства от Credit Suisse с надпазарни лихви по депозитите. Освен това се опитва да задържи клиенти, които са имали средства и в двете банки и сега може да търсят начин да разпределят риска.

Освен банката напредва с интеграцията, включително с намаляване на броя на служителите си.

UBS заяви, че има общо 115 981 служители към края на септември спрямо 119 100 работещи на пълно работно време в слятата банка към края на юни.

UBS заяви, че ще намали броя на позициите, включително 3000 само в Швейцария, за да постигне икономии на разходите след придобиването.

Банката заяви, че продължаващата несигурност около икономическите перспективи, включително увеличението на лихвите от централните банки и геополитическото напрежение, може да засегне желанието на клиентите на отдела за управление на благосъстоянието да извършват сделки през четвъртото тримесечие.

UBS заяви, че ускорява намаляването на активи, наследени от Credit Suisse, които не желае да продължи, намалявайки претеглените към риск активи с 6,4 млрд. долара през тримесечието.

Швейцарската банката заяви, че ще представи схема на своята тригодишна стратегия за растеж, както и актуализация на програмата си за обратно изкупуване на акции през февруари 2024 г., приблизително по същото време като резултатите за цялата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 07.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още