IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна стартира застрахователна компания за кораби, плаващи в Черно море

Програмата е на стойност 50 млн. долара и предвижда застраховане на кораби срещу военни рискове

22:47 | 14.11.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Украйна стартира застрахователна програма с брокера Marsh McLennan и Lloyd’s от Лондон, за да осигури покритие за кораби със зърно, плаващи от нейните пристанища, съобщава Boomberg.

Медията припомня, че само преди ден кораб беше ударен от руска ракета.

Програмата е на стойност 50 млн. долара. Предвижда се застраховане на кораби срещу военни рискове, коментира първият вицепремиер и министър на икономиката на Украйна Юлия Свириденко в публикация във Facebook.

Програмата може да улесни собствениците на кораби да получат покритие за транспортиране на стоки по море от Украйна.

Страната е основен износител на селскостопански продукти, който разчита на валутни приходи от износ на храни.

Кораби все още плават към и от пристанищата на Украйна на Черно море. Някои собственици на плавателни средства обаче стават по-предпазливи след ракетния удар, който отне живота на един моряк.

Киев създаде нов временен маршрут от пристанищата си, след като Русия излезе от сделката за безопасен коридор за износ на зърно, подкрепена от Организацията на обединените нации (ООН) и Турция.

Marsh преди имаше застрахователна програма за кораби, плаващи към Украйна, но тя беше спряна, след като Русия напусна зърнената сделка, припомня Bloomberg.

Русия заплашва, че ще третира всеки кораб, който плава към Украйна, като потенциално превозващ оръжие. От септември обаче постоянен поток кораби транспортира зърно и метали от украинските пристанища.

Застрахователният брокер Miller и Clearwater Dynamics заявиха през септември, че заедно с украинските власти предлагат „пълно застрахователно покритие за военни рискове“ за кораби, опериращи в Черно море.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:26 | 14.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още