IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руските ракети застрашават украинските търговски коридори през Черно море

Руснаците обстреляха и поразиха цивилен кораб на влизане в пристанище край Одеса

20:20 | 09.11.23 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

На 8 ноември руска ракета Х-31 удари по цивилен кораб, плаващ под либерийски флаг, навлизащ в едно от пристанищата край Одеса, съобщиха от Въоръжените сили на Украйна. Корабът KMAX Ruler е с вместимост от 90 хил. тона и е трябвало да натовари желязна руда от компанията ArcelorMittal  с дестинация към Китай, разкрива Bloomberg.

Корабът е в движение - ракетата е отнесла горна палуба, убивайки един от членовете на екипажа. Украинските власти съобщиха, че това е украински гражданин - лоцманът, който е направлявал кораба при влизането в заминираното пристанище. При инцидента са ранени още трима моряци, които са филипинци, както и един служител на пристанището.

От ООН съобщават, че това е първият подобен случай от началото на войната в Украйна и отбелязват още, че това е нарушение на международното право.

Случилото се е лоша новина за украинските фермери, които са в разгара на прибирането на реколтата, казват експерти. Въпреки войната очакванията са, че Украйна ще изнесе около 50 млн. тона жито и маслодайни култури. Един от пътищата е през Черно море.

Връщайки си контрола върху Змий ския остров и "Кулите на Бойко" - съоръженията за добив на природен газ в Черно море, Украйна държи под обстрел руските кораби в региона. Но пристанищата в Одеса, както и тези по поречието на р. Дунав, почти ежедневно са под обстрел с ракети и дронове от средата на юли насам. Основно целите са силозите и съоръженията за товарене и разтоварване на корабите, което да гарантира, че Украйна няма да може да изнесе своята селскостопанска продукция.

През юли Русия излезе от споразумението, което даваше възможност на Киев да изнася своята продукция през обявени коридори и три свои пристанища - Одеса, Пивдений (Южний) и Черноморск. До сделката се стигна с посредничеството на ООН и Турция. Около година след спогодбата обаче Москва се изтегли, обвинявайки Запада, че пречи на износа на нейна продукция.

По данни на руската аналитична компания СовЭкон обаче през миналата година Русия е изнесла през морски терминали около 46,9 млн. тона пшеница. Очакванията доскоро бяха, че тази година износът ще е рекорден заради ограниченията за Украйна - до 48,6 млн. тона. Тези прогнози обаче изглежда няма да се сбъднат, тъй като руските власти определиха под на цената на пшеницата в размер на 270 долара на тон, което е по-високо от цената на международните пазари.

Що се отнася до Украйна реколтата, особено от царевица, е по-висока от очакваното. Обикновено основната част от тази култура е за износ. От август до сега през украинските коридори в Черно море вече са преминали 91 кораба и са изнесени 3 млн. тона стоки (селскостопански и желязна руда), допълнително Украйна ползва речните пристанища и жп линии с Европа, за да реализира част от доставките си.

Опасенията са, че ракетата, изстреляна срещу кораба KMAX Ruler ще доведе до нови главоболия за фермерите, които разчитат на износа, за да получат някакви средства за новата кампания, както и за добиващите компании.

Преди войната Украйна държеше дял от около 1% от общия износ на желязна руда - около 17,4 млн. тона през 2019 година. Основен клиент е Китай, припомня Bloomberg. Според оценките на логистични компании през тази година Украйна едва ли ще успее да изнесе повече от 300 хил. тона желязна руда. След инцидента в сряда цената на желязната руда се увеличи до ниво от 130 долара за тон, което е най-високото ниво от март насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:08 | 09.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 6
khao
преди 5 месеца
До: valentino29 кога е имало предупреждение?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 12
zelka007
преди 5 месеца
До: valentino29 ... не знам дали знаеш , ама тия пристанища ги пазят с С-400 ... най-пробитата от пробитите системи ПВО ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 11
zelka007
преди 5 месеца
До: valentino29 ... тъй де , следи сводката от севастопол и новоросийск тия дни ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 7
valentino29
преди 5 месеца
Имаше предупреждение. : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още