fallback

Защо 90% от жилищата в България не са застраховани?

Премиите за среден апартамент варират от 150 до 300 лв. на година, посочи експерт

12:40 | 23.11.23 г. 5

Въпреки че застрахователната култура на българите се повишава и има тенденция за повече застраховки на имущество, по данни на бранша 90% от жилищата у нас не са застраховани. Това каза застрахователният експерт Тихомир Станев, който коментира темата пред Bulgaria ON AIR.

Факторът, който мотивира собствениците на жилища все по-често да застраховат имота си, са ипотечните кредити, посочи той. И подчерта, че застраховката е важна за апартамента, вилата или къщата, защото винаги съществуват определени рискове. 

„В София най-големи щети се случват с наводненията и те идват при 90% от случаите при спукана мека връзка. След това са кражбите, късите съединения и всичко останало. Това, че в нашия имот години нищо не се е случило, не означава нищо", обясни експертът.

По думите на Станев цените на полиците не са непосилни. "Премиите варират за среден апартамент от 150 до 300 лв. на година. Цената не е фактор, който ни спъва да помислим в посока да защитим дома си“, каза той.

По отношение на изплащането на щети потребителят трябва да знае много добре какво си купува с полицата и какви покрития има вътре, уточни Станев. При имуществените застраховки първото покритие е за пожар, след това се надграждат останалите рискове, коментира още той.

"Трябва да се прави разлика между покрития на недвижими имоти и покрития на движимите вещи. Често се бъркат, особено когато се прави полица в полза на трето лице....важният момент е да питаме експерт какво точно включва полицата", посъветва той.

Станев обясни, че застрахователят не дължи обезщетение най-вече при щетите, причинени от човешки фактор, когато се излиза извън рамките на застрахователния риск. 

Гостът разясни и какво означава т.нар. "застрахователен пул". "Такъв пул има Гаранционният фонд, който е пряко свързан със застраховка "Гражданска отговорност". Една част от премията се отделя във фонда", добави Станев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:40 | 23.11.23 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още