IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Затегнатият презастрахователен пазар увеличава риска за всички

Войната в Украйна и щетите от тежките метеорологични условия доведоха до повишаване цените на застраховките

21:52 | 03.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

В застрахователния сектор опашката размахва кучето, пише ресорният кореспондент на Financial Times Иън Смит.

Презастрахователите са често пренебрегван, но жизненоважен сегмент, предоставящ застраховка на застрахователите. Те понасят и добрите, и лошите решения на клиентите си за издаване на застраховка.

Но за първи път от години презастрахователите са тези, които определят посоката. Преговорите за подновяване на полиците в края на миналата година бяха напрегнати и закъснели, тъй като презастрахователните фирми поискаха рязко покачване на цените, същевременно намалявайки покритието в скъпи области, като природни катастрофи и тези бизнес линии, изложени на войната на Русия срещу Украйна.

Някои презастрахователни брокери, уплашени от по-трудния пазар за своите застрахователни клиенти, публично напомниха на презастрахователите за важността от поддържането на дългосрочни взаимоотношения - слабо завоалирано предупреждение срещу неоправдани повишения на цените.

По-високите цени предизвикаха преоценка на акциите на презастрахователите. Книжата на големи европейски компании - като Munich Re, Swiss Re и Hannover Re - се повишиха с поне една трета през последните шест месеца. Но вероятно ще има последици и за по-широкия корпоративен сектор.

Една такава е, че ще се добави инерция към дълго продължаващия ръст на цените на търговските застраховки. В продължение на около пет години цената на покритието се повишава, но темпът на поскъпване се забави през 2021 г. и 2022 г. Големите увеличения, наложени от презастрахователите, се очаква най-малкото да удължат натиска върху компаниите, тъй като застрахователите им прехвърлят разходите си.

Друга последица е, че действията на презастрахователите вече поставят застрахователите и техните клиенти в определени сектори в по-несигурна позиция.

Например, след като бяха изплашени от искове за милиарди долари от заседнали самолети, повредени кораби и други загуби от войната в Украйна, презастрахователите включиха изключения в договорите си, за да избегнат да бъдат ужилени повторно.

През декември застрахователите, които осигуряват застраховка „Отговорност“ за морската търговия, предупредиха, че техните презастрахователи са отменили определени застрахователни покрития за искове, свързани с войната в Украйна. Застрахователят P&I отговори, като изключи покритието за загуби, свързани с конфликти в Русия, Беларус, Украйна и Молдова, от някои от своите полици.

На по-широкия пазар много морски застрахователи трябва да застраховат преходи през Черно море на така наречената „нетна“ основа, т.е. без никакво презастрахователно покритие, казват участници на пазара.

Подобна история се разиграва и в друга голяма област на стрес: природните катастрофи. Тежките метеорологични явления, водещи до изплащания по полици за презастраховане на имуществени катастрофи, са основна причина, поради която презастрахователите не са успели да покрият разходите си през пет от последните шест години, според бележка от миналия месец на S&P Global Ratings.

Фирмите реагираха, като повишиха разходите за презастраховане на имущество с 37% при подновяването на полиците през януари, изчисли презастрахователният брокер Howden, най-голямото увеличение на годишна база, откакто той започва да води статистика през 1992 г.

Но презастрахователите не само вдигат цените. В опит да се предпазят от нарастващата честота и тежест на подобни събития, те преместват по-нагоре така наречените прагове, при които презастраховането влиза в действие, което означава, че застрахователите запазват повече риск. По-специално, те се опитват да намалят загубите от т. нар. вторични опасности - събития като наводнения, които нямат същото ниво на разрушения като ураган, но допринасят за нарастващия брой инциденти със загуби от над милиард долара.

Това оттегляне не е само главоболие за частния сектор. Рейтинговата агенция AM Best понижи рейтинга за финансова сила на Калифорнийската земетръсна институция (CEA) от отличен на добър през януари, като ключов фактор бе ефектът от намаления презастрахователен капацитет върху способността на CEA - публично управляван, но частно финансиран застраховател с нестопанска цел - за плащане на искове.

Някои в сектора казват, че това е просто болезнена точка от пазарния цикъл, която неизбежно ще накара презастрахователите да се върнат към поемането на повече риск след устойчивото покачване на цените. Но ефектите от изменението на климата и натрупването на богатство в застрашените от бедствия райони карат другите да мислят, че тази промяна може да има по-трайно въздействие.

„Структурните промени, настъпили по време на януарските подновявания на застрахователни договори, ще бъдат дълготрайни, защото ще бъде трудно за презастрахователите да се върнат към предишните си ангажименти“, твърдят анализаторите на S&P.

Също така в този момент от цикъла призивите за държавна намеса са най-гласовити, коментира Дейвид Фландро, ръководител на анализите в застрахователния брокер Howden, който твърди, че периоди на високи презастрахователни цени са предшествали публично-частни намеси в области като застраховките срещу наводнения. „Когато презастраховането стане много скъпо, както сега… идва законодателството.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:52 | 03.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още