IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо 90% от жилищата в България не са застраховани?

Премиите за среден апартамент варират от 150 до 300 лв. на година, посочи експерт

12:40 | 23.11.23 г. 5
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Въпреки че застрахователната култура на българите се повишава и има тенденция за повече застраховки на имущество, по данни на бранша 90% от жилищата у нас не са застраховани. Това каза застрахователният експерт Тихомир Станев, който коментира темата пред Bulgaria ON AIR.

Факторът, който мотивира собствениците на жилища все по-често да застраховат имота си, са ипотечните кредити, посочи той. И подчерта, че застраховката е важна за апартамента, вилата или къщата, защото винаги съществуват определени рискове. 

„В София най-големи щети се случват с наводненията и те идват при 90% от случаите при спукана мека връзка. След това са кражбите, късите съединения и всичко останало. Това, че в нашия имот години нищо не се е случило, не означава нищо", обясни експертът.

По думите на Станев цените на полиците не са непосилни. "Премиите варират за среден апартамент от 150 до 300 лв. на година. Цената не е фактор, който ни спъва да помислим в посока да защитим дома си“, каза той.

По отношение на изплащането на щети потребителят трябва да знае много добре какво си купува с полицата и какви покрития има вътре, уточни Станев. При имуществените застраховки първото покритие е за пожар, след това се надграждат останалите рискове, коментира още той.

"Трябва да се прави разлика между покрития на недвижими имоти и покрития на движимите вещи. Често се бъркат, особено когато се прави полица в полза на трето лице....важният момент е да питаме експерт какво точно включва полицата", посъветва той.

Станев обясни, че застрахователят не дължи обезщетение най-вече при щетите, причинени от човешки фактор, когато се излиза извън рамките на застрахователния риск. 

Гостът разясни и какво означава т.нар. "застрахователен пул". "Такъв пул има Гаранционният фонд, който е пряко свързан със застраховка "Гражданска отговорност". Една част от премията се отделя във фонда", добави Станев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 23.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
vipcpew
преди 5 месеца
Знаете ли, че 74% от заседналите хора развиват хемороиди и те също могат да бъдат причинени от бременност, затлъстяване и генетика. Малко се говори за него, но на практика е масово заболяване, но има решение - профилактика или лечение на хемороиди само с едно лекарство, защото здравето е най-важно, прочетете сами ----- https://mub.me/hemoferon
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
doba
преди 5 месеца
До: pbonev, има клауза и за 'неправилно стопанисване' на имота, мисля 121 или 123 беше при мен. Т.е. примерно стане земетресение и се окаже, че заварка е била ръждясала - това е предизвикано от 'неправилно стопанисване' и... прави като вятъра :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
Momchil_Matev
преди 5 месеца
Защото застрахователите не плащат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 0
pbonev
преди 5 месеца
"Станев обясни, че застрахователят не дължи обезщетение най-вече при щетите, причинени от човешки фактор, когато се излиза извън рамките на застрахователния риск. "Предвид теорията, че "природните бедствия" са причинени от човека - "човешки фактор" - изглежда, че за нищо, никой няма да получи обезщетение. А аз от личен опит мога да кажа, че ми отказаха да застраховам имота си за сума близка до пазарната му стойност. Има доста обективни причини хората да избягват тези "застраховки".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
scott
преди 5 месеца
МУАХАХАХАХАХАХААХАХАХАА!ВИС И СИК НАПРАВИХА ЗАСТРАХОВАТНЕЛНИЯ "БИЗНЕС" в България.Никога, пари на никой, ако не е наше момче. Дай парите, елате вие да не идваме ние......10% прецакани са много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още