IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралийската централна банка направи пауза на последната си среща за годината

Основната лихва в страната остана на 12-годишен връх от 4,35%

10:25 | 05.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Австралийската централна банка запази лихвите си непроменени на последното си заседание за 2023 г. във вторник, тъй като забавящата се инфлация и разхлабването на пазара на труда предполагат, че затягането на паричната политика до момента дава резултати, пише Bloomberg.

Пазарите останаха разочаровани от неутралния тон на изявлението на банката след срещата ѝ , което доведе до поевтиняване на валутата и понижаване на доходността по държавните облигации, след като централните банкери оставиха основната лихва на 12-годишен връх от 4,35%, както се и очакваше.

„По-високите лихвени проценти работят за установяване на по-устойчив баланс между общото търсене и предлагане“, заяви гуверньорът Мишел Бълок. „Запазването на лихвата на тази среща ще даде време за оценка на въздействието на затягането върху търсенето, инфлацията и пазара на труда.“

Залозите на пазара на суапове за лихвени повишения спаднаха отново. Сега те смятат, че има по-малко от 30% шанс централната банка да увеличи лихвите си през първата половина на 2024 г. Преди изявлението те залагаха на 40% шанс.

Австралийската централна банка повишаваше лихвите си внимателно по време на настоящата кампания, дори когато поскъпването на услугите сигнализира, че базисната инфлация е упорита. Увеличението от общо 4,25 процентни пункта в Австралия е с 1 пункт под това на САЩ и Нова Зеландия.

Пазарите прогнозират, че Федералния резерв ще понижи лихвите си по някое време през следващата година, докато залозите, че регулатора в Австралия ще повиши лихвите си отново остават. Следващата среща на Австралийската централна банка е насрочена за 6 февруари и дотогава банката ще може да разгледа данните за инфлацията през последните три месеца на 2023 г.

Тези резултати са „изключително важни за Австралийската централна банка“, заяви Тим Бейкър, ръководител на отдела за макро изследвания в Deutsche Bank в Сидни. „Ако инфлацията се забави, банката е приключила. Ако не – гответе се за повишение през февруари“.

Централната банка на Австралия се опитва да гарантира „мекото кацане“ на икономиката си. До момента Бълок и нейните колеги постигат успех, като се очаква данните от сряда да покажат, че икономиката на стойност 2,3 трлн. австралийски долара (1,5 трлн. щатски долара) се е увеличила с 0,5% през третото тримесечие и с 1,9% спрямо година по-рано.

В същото време месечният темп на инфлация се е забавил повече от очакваното през октомври, което е добра новина за централните банкери. Друга причина за предпазливостта на банката са силно задлъжнелите кредитополучатели в Австралия, които масово са изтеглили заеми с променливи лихвени проценти, за разлика от САЩ, където повечето ипотеки са фиксирани за 30 години.

„Дали е необходимо допълнително затягане на паричната политика, за да се гарантира, че инфлацията ще се върне към целта в разумен период от време, ще зависи от данните и променящата се оценка на рисковете“, обобщи гуверньорът Бълок. „Бордът остава решен да върне инфлацията към целта и ще направи необходимото, за да постигне този резултат.“

Повечето икономисти смятат, че Австралийската централна банка е приключила със затягането в този цикъл, въпреки че някои виждат риск от ново увеличение на лихвите в началото на 2024 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 05.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още