IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралийската централна банка повиши лихвите си до 12-годишен връх

След няколко поредни паузи регулаторът възстанови затягането на паричната си политика

11:09 | 07.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Австралийската централна банка повиши основните си лихви във вторник след няколко поредни паузи, както и се очакваше, като същевременно сигнализира, че има повече причини да не затяга паричната си политика допълнително. Националната валута поевтиня след изявлението на регулатора, пише Bloomberg.

Централната банка повиши основната си лихва до 12-годишен връх от 4,35% и ревизира във възходяща посока прогнозата си за инфлацията до 3,5% до края на 2024 г. Тя също така намали прогнозата си безработицата, която според новата такава ще достигне своя връх при 4,25%, подчертавайки стабилността на по-широката икономика към затягането на централната банка до момента.

„Бордът реши, че повишаването на лихвите днес е необходимо, за да бъдем по-сигурни“, че инфлацията ще се върне към целта, каза гуверньорът Мишел Бълок в изявлението си след срещата. „Дали е необходимо допълнително затягане на паричната политика, за да се гарантира, че инфлацията ще се върне към целта си в разумен период от време, ще зависи от текущите данни и променящата се оценка на рисковете“.

„Днешната по-мека нагласа на централните банкери по отношение на затягането на паричната политика, на фона на трайното нежелание на Австралийската централна банка да повиши отново лихвите си, потвърждава нашето очакване, че лихвите ще останат на това равнище за момента“, заяви Андрю Боак, главен икономист за Австралия и Нова Зеландия в Goldman Sachs Group Ltd. „В крайна сметка обаче това ще зависи от данните“.

Австралийската беше единствената централна банка сред тези на развитите страни, която повишава лихвите си от септември насам, след като инфлацията през третото тримесечие се оказа по-висока от очакваното, което подсказа, че има още какво да се направи, за да бъде ограничен ръстът на цените.

Според новата прогноза на Австралийската централна банка инфлацията ще достигне горната граница на целевия диапазон от 2-3% до края на 2025 г. спрямо предишната прогноза за 2,8%, което е и причината регулаторът да не изключва възможността за ново повишение на лихвите. За сравнение, очакванията са Федералният резерв да намали лихвите през следващата година, тъй като последните данни за пазара на труда в САЩ отчетоха ръст на безработицата.

„Като имаме предвид ревизиите на прогнозите, очакваме Управителният съвет да реши, че една единствена корекция от 25 базисни пункта на лихвите не е достатъчна за намаляване на инфлационните рискове, тъй като се очаква допълнително ускорение на инфлацията, най-вероятно през февруари“, коментираха икономисти от NAB в изследователска бележка. Те добавиха, че следващият ход на централната банка може да бъде очакван най-рано през декември.

Икономическите данни в Австралия напоследък са разнородни. Пазарът на жилища се е възстановил до почти рекордно високи нива, продажбите на дребно са се повишили с повече от очакваното, а бизнес доверието остава устойчиво. Освен това икономиката е подкрепена и от бързия прираст на населението, което повишава търсенето на всичко - от жилища до транспорт и заведения за хранене.

От друга страна, потребителските нагласи са мрачни, въпреки че затегнатият пазар на труда в страната започва да показва признаци на разхлабване, като икономистите прогнозират, че равнището на безработица скоро ще се повиши от сегашните си изключително ниски 3,6%.

Бълок признава, че забавянето на инфлацията и същевременно запазването на високата заетостта е трудно, но нейната решителност да не се отказва от тази цел е една от причините, заради които икономистите очакват Австралия да избегне рецесията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 07.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още