IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралийската централна банка започва да чака и да наблюдава ефектите от затягането

Бъдещи повишения на лихвите не са изключени, ако инфлацията изостане от целта си

09:58 | 17.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Австралийската централна банка започва да чака и да наблюдава ефектите от затягането

Австралийската централна банка обмисляше да повиши лихвите си на срещата този месец, но реши, че аргументите за пауза са „по-силни“ и същевременно сигнализира, че е готова да затегне допълнително паричната си политика, ако на инфлацията ѝ отнеме твърде много време да се върне към целта, пише Bloomberg.

На първата среща за определяне на паричната политика на Мишел Бълок като гуверньор централната банка остави лихвите си непроменени на фона на опасенията, че повишенията от общо 4 процентни пункта от май 2022 г. насам може да забавят икономиката по-рязко от очакваното, показва протоколът от срещата на 3 октомври, публикуван във вторник. Членовете на Управителния съвет посочиха като аргумент за това изоставането на ефектите от затягането и отбелязаха, че лихвата от 4,1% вече оказва влияние.

Икономистите и трейдърите се фокусираха върху едно ново изречение в протокола, в което се казва, че „Бордът има нисък толеранс към по-бавното връщане на инфлацията към целта от очакваното в момента“ – това доведе до поскъпването на австралийския долар срещу щатската валута. Доходността по облигациите също се повиши след публикуването на протокола.

Този протокол „беше с по-ястребов тон от септемврийския такъв“, каза Адам Бойтън, ръководител на отдела за австралийска икономика в ANZ Banking Group Ltd. „Смятаме, че за да  бъдат повишени лихвите през ноември, ще е необходимо инфлацията да е прекалено висока и евентуално да има признаци за засилване на пазара на труда.

Месечните данни за заетостта ще излязат в четвъртък, а докладът за инфлацията за третото тримесечие ще бъде публикуван следващата седмица. Централните банкери ще направят и новите си икономическите прогнози на срещата на 7 ноември.

От регулатора коментираха в протокола, че бъдещите повишения на лихвите зависят от риска инфлацията да се окаже по-упорита от очакваното и да не изпълни прогнозата да се върне в рамките на целта от 2-3% до края на 2025 г.

Пазарът на труда в Австралия остава затегнат, като безработицата се движи в диапазона 3,4-3,7% през последната една година. Пазарът на жилищни имоти също неочаквано се възстанови значително тази година.

Централните банкери обаче обобщиха, че аргументът за пауза на затягането е „по-силният“ в момента, когато оценяват въздействието на кампанията си за затягане досега. Бордът също така подчерта, че „пазарът на труда е достигнал преломен момент и предизвикателствата в китайската икономика могат да доведат до по-бавен растеж в Австралия, ако не бъдат овладени“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:59 | 17.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още