IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доверието на бизнеса в Австралия остава стабилно през септември

Условията са се влошили леко, но са останали над средното си ниво за годината

11:46 | 10.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Бизнес условията в Австралия показаха трайна устойчивост на повишения ценови натиск, въпреки че доверието на потребителите остана силно песимистично, откроявайки различните реакции на фирмите и домакинствата спрямо по-затегнатата парична политика, пише Bloomberg.

Бизнес условията, които измерват продажбите, заетостта и рентабилността, се понижиха с 3 пункта до 11 пункта през септември, като същевременно се задържаха над средното ниво от началото на годината насам, показва проучване на National Australia Bank Ltd. във вторник. Доверието остана стабилно на ниво от 1 пункт.

„Икономиката остана в добра форма до средата на годината“, коментира Алън Остър, главен икономист в NAB. „Проучването донесе положителни новини за инфлацията с отслабващия натиск върху разходите и забавянето на ръста на цените“, допълни той.

Отделно проучване сред домакинствата на Westpac Banking Corp., публикувано час по-рано, показа, че потребителските настроения са се подобрили с 2,9% до 82 пункта през октомври, тъй като песимистите са значително повече от оптимистите. Индексът се задържа в диапазона от 78 до 86 пункта през последната година.

Проучванията подчертават постоянното разминаване между домакинства с много дългове в Австралия и корпоративния сектор, което предполага, че компаниите са по-способни да се справят с по-високите лихви.

Проучването на NAB показа, че водещи индикатори като предварителни поръчки са останали положителни.

В момента Австралийската централна банка, след общо 4 процентни повишения на лихвите от май миналата година, е избрала да наблюдава актуалните данни и да не прибързва да повишава лихвите си, докато се опитва да овладее инфлацията. Въпреки че потребителските цени започнаха да намаляват, затегнатият пазар на труда и стабилния ръст на заплатите означават, че централните банкери са готови да предприемат следващия си ход ако е необходимо.

Проучването на Westpac беше проведено между 2 и 5 октомври, като в този период беше и срещата на Австралийската централна банка, на която тя остави основната си лихва непроменена на ниво от 4,1 за четвърти пореден месец.

„Потребителските настроения леко се подобриха, но оптимизмът остава недостатъчен“, заяви Матю Хасан, старши икономист в Westpac. „Въпреки че има някои слаби проблясъци на надежда около семейните финанси и перспективите за работа, те са засенчени от все още високата инфлация и възобновените опасения за ново затягане на паричната политика“, добави той.

Измерител на перспективите за разходите на домакинствата, подиндексът „ време за покупка на основен артикул“ се е повишил с 7,6%. Този ръст, ако се задържи, може да е знак, че инфлационният натиск върху потребителите започва да отслабва, коментира Хасан.

Следващата среща на Австралийската централна банка ще се проведе на 7 ноември и през същата седмица се очаква тя да публикува подробен набор от прогнози. Икономистите не споделят общо мнение по въпроса дали централната банка ще повиши лихвите за последен път до 4,35%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 10.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още