IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският излишък на Австралия е надхвърлил очакванията през август

Износът на желязна руда е основният двигател на положителния търговски баланс в близо шестгодишната серия от излишъци

15:43 | 05.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Австралия отчита по-голям от очакваното търговски излишък през август, тъй като доставките на желязна руда са се увеличили и износът на непарично злато (такова, което не се съхранява като резервен актив от страна на властите) е нараснал, пише Bloomberg.

Излишъкът през август е бил на стойност 9,6 млрд. австралийски долара (6,1 млрд. щатски) – повече от прогнозираните 8,7 млрд. австралийски долара и от ревизирания в низходяща посока излишък от 7,3 млрд. австралийски долара през юли, показват данните на статистическото бюро на Австралия в четвъртък . Износът се е увеличил с 4%, докато вносът е останал без значителна промяна.

Докладът показва, че металните руди и минерали са поскъпнали с 4,4% през месеца, докато цената на непаричното злато се е повишила с 96,7%. При вноса горивата и смазочните материали са поскъпнали с 20,8%, отразявайки по-високите цени на петрола в световен мащаб.

Австралия регистрира търговски излишъци от почти шест години, които се дължат на продажбите на желязна руда и изкопаеми горива за развиващите се икономики в Азиатско-Тихоокеанския регион. По-скъпите суровини през миналата фискална година и свързаните с тях данъчни приходи помогнаха на бюджета на страната да излезе на плюс за първи път от 2008 г. насам.

Търсенето на австралийски стоки е задвижвано от основния търговски партньор на страната – Китай, който има силен апетит за желязната руда и въглищата на Австралия. Търговията с някои други суровини между двете държави също беше подновена наскоро, след като отношенията между Пекин и Канбера се „размразиха“ след политически спор.

Въпреки това разрастващата се жилищна криза в Китай помрачава перспективите пред австралийските доставки за чужбина, тъй като втората по големина икономика в света се забавя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:43 | 05.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още