IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в Австралия са нараснали по-слабо от очакваното през август

Августовският им ръст от 0,2% засилва шансовете Австралийската централна банка да направи пауза във вторник

11:35 | 28.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Продажбите на дребно в Австралия са нараснали с по-слаб от очаквания темп през август, което е знак, че бързите повишения на лихвите от страна на Австралийската централна банка натежават на икономиката, съобщава Bloomberg.

Продажбите са се увеличили с 0,2% през август спрямо месец по-рано, оставайки малко под прогнозите за ръст от 0,3%, сочат данните на статистическата служба на Австралия в четвъртък. Повишението се дължи главно на продажбите на дрехи и на храна в ресторантите.

Намаляването на разходите на домакинствата се съчетава с песимистичните потребителски нагласи и засилва аргументите в полза на решението Австралийската централна банка да запази лихвите си на ниво от 4,1% на срещата си във вторник.

Спестяванията на австралийците се изчерпват. Графика: Bloomberg Спестяванията на австралийците се изчерпват. Графика: Bloomberg

„Разходите отново бяха подкрепени от Световното първенство по футбол за жени през 2023 г., което засили търсенето на екипи от страна на феновете и доведе до по-високи разходи в кафенетата, ресторантите и заведенията, предлагащи за храна за вкъщи, тъй като тълпи от хора в цялата страна гледаха мачовете на живо и онлайн“, коментира Бен Дорбър, ръководител на ABS за търговия на дребно статистика.

Австралийската централна банка не изключи възможността за допълнителни повишения на лихвите, докато анализираше последните данни за инфлацията, потребителските разходи, пазара на труда и икономиката в световен мащаб. Продажбите на дребно са важен фактор при вземането на решения за лихвите, тъй като потреблението генерира около 60% от брутния вътрешен продукт.

Продажбите на дребно бяха стабилни през по-голямата част от годината, като се повишиха само с 1,5% в сравнение с пиковия ръст от 19,2% на годишна база през август миналата година.

Потенциален фактор, забавящ разходите, е големият брой ипотечни кредити, които бяха фиксирани за три години при рекордно ниски лихви по време на пандемията и сега преминават към по-високи плаващи лихви, а по-голямата част от тях трябва да бъдат изплатени през септември.

Друг доклад, публикуван в четвъртък показа, че свободните работни места през трите месеца до август са намалели с 8,9% след ревизирания в низходяща посока спад от 2,5% през предходните три месеца.

Перспективите за продажбите на дребно остават предизвикателни въпреки високата заетост, нарастващите заплати, увеличаващото се население и цените на жилищата, които се повишават отново, коментира Джеймс Макинтайър, икономист в Bloomberg Economics.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 28.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още