fallback

Финансов консултант: Противно на прогнозите, ръстът на кредитите продължава

България е оазис на ниските лихви и ако си изиграем добре картите, можем да влезем в еврозоната, смята Деян Василев

10:24 | 29.12.23 г. 8

Противно на прогнозите ни от миналата година, когато очаквахме свиване на кредитния пазар, продължава да има ръст на кредитите. Това каза в студиото на Bulgaria ON AIR финансовият консултант Деян Василев. Той посочи, че ръстът при жилищните кредити е около 18-19% към края на октомври спрямо миналата година.

„За бързите кредити и бързите потребителски кредити - това се отнася за сегмента от хора, които теглят кредит, за да купуват подаръци, което е малко рисковано. Задлъжняването не е добро при всички положения. Тези кредити в крайна сметка водят една част от населението към свръхзадлъжняване“, каза още той.

По думите на Василев при хората с по-ниски доходи има по-висока невъзможност да се обслужват заемите.

„Ако повече от 30-40% от дохода на домакинството отива за обслужване на кредити, това подлага под натиск бюджета. Надценяването води до просрочия. Съветвам хората да внимават като теглят кредити“, каза той.

Той коментира и цените на имотите, които в Западна Европа са с нулев растеж. „При нас вълната идва бавно", каза още финансовият консултант.

Василев отчете пет поредни тримесечия с намаляване на броя на сделки за имоти. Той посочи, че въпреки това много от продавачите си държат имотите, а тези, които купуват – купуват на кредит.

„Около 6% ръст на цените на имотите – парадоксално, това води до по-големи кредити, по-големи суми. Теглят хората със средни и високи доходи“, каза той.

Според финансовия консултант има здравословно търсене в България и кредитирането, особено жилищното, минава през тясна пролука – намалява броят сделки, кредитите се увеличават.  Той отбеляза, че лихвите у нас останаха ниски – за нов ипотечен кредит лихвата е средно 2,5-2,6%. Това се дължи на факта, че освен ръст на кредитите има и ръст на депозитите в банките.

Василев прогнозира, че през 2024 г. плавно ще наблюдаваме увеличаване на цената на привлечения ресурс.

„Все повече хора или договарят някаква фиксирана лихва, или банките предлагат на по-заможните клиенти. Ако се усети отлив на спестявания от банките, ще вдигнат цената на привлечения ресурс, ще плащат повече и това ще прелее към кредитополучателите“, смята той.

България е оазис на ниските лихви и ако си изиграем добре картите, можем да влезем в еврозоната, смята Василев.

„Българският държавен дълг не е толкова висок. Покриваме критериите за валутна стабилност. В бюджетния дефицит сме дисциплинирани. Ахилесовата пета е по-високата инфлация, която намаля. Колкото по-добре България се интегрира в еврозоната, ще постигне добри ползи за безпрепятственото влизане и излизане на стоки", анализира консултантът.

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:25 | 29.12.23 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още