IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатор: Лихвите по кредитите у нас са необосновано ниски и предстои да растат

Държавата взема дълг на по-висока лихва, отколкото домакинствата, което не е нормално, коментира икономистът Десислава Николова

20:00 | 28.12.23 г. 5

Докато централните банки повишаваха лихвените проценти в опит да се справят с инфлацията през изминалата година, в България това не се случи. Причината е високата ликвидност на банките у нас. Но ниските лихви не са икономически обосновани. Всички икономисти и банкери казват, че през 2024 г. предстои повишение на лихвите по кредитите и в България. Това каза Десислава Николова, старши финансов анализатор в MoitePari.bg, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

„Не е икономически обосновано лихвите да бъдат толкова ниски в България, защото ситуацията и обстановката са такива, че държавата взема на по-висока лихва държавен дълг, отколкото домакинствата. Това не е нормална ситуация“, посочи събеседникът.

Иконоомистът прогнозира, че инфлацията ще се запази висока, но най-важното е дали централните банки ще повишат, запазят или свалят лихвените проценти. Николова смята, че още е рано да се говори за понижения и настроенията на инвеститорите, които очакват сваляне на лихвените проценти, са диктувани от рисковете на еврозоната от рецесия. 

„Аз все още си мисля, че не сме дошли до този момент, в който банките ще започнат да понижават лихвите. Ще се задържат на едно ниво, защото това не действа като магическа пръчка. Ние сами видяхме, че бяха необходими много месеци да изминат, за да намалее инфлацията, след като ЕЦБ взе първото решение да започне поетапно и минимално увеличение на лихвените проценти“, отбеляза икономистът.

Николова посочи, че двата най-разпознаваеми активи убежища у нас са имотите и златото. По думите й българите основно купуват имоти с цел предпазване на спестяванията от инфлацията.

Втората привлекателна опция за инвестиция на българите след недвижими имоти е златото, тъй като то дава добра възвръщаемост спрямо инфлация в дългосрочен план. През 2024 г., ако прогнозите за рецесия се сбъднат, то златото ще бъде едно добро убежище, а среброто е много подценявано, каза гостът.

Разговорът не е препоръка за инвестиционно решение.

Целия коменатар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:38 | 28.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

4
rate up comment 10 rate down comment 13
Gna
преди 4 месеца
Те вече лихвите са високи, само още по ипотеките ги държат ниски, но и те ще отидат на 5-6 %. Иначе лизинги, бизнес кредити, кредитни карти, потребителски кредити са с високи лихви. Хората, които имат 6 цифрени кредити ги чакат трудни години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 0
fortiss.
преди 4 месеца
До: nkavrakov1982Няма нещо, което вниаги да се вдига или винаги да пада. Нормелни процеси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 36
nkavrakov1982
преди 4 месеца
Стягайте се ипотекари,строители ,,брокери на имоти ,и всякаква друга пасмина която до оня ден щавеше купувачи и всичко по вригата за добър ден !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 35
nkavrakov1982
преди 4 месеца
Крайно време ,е да видим кой от всички теглили кредити последните 5 години е бил без бански във морето, както казва Уорън Бъфет .Банките за пореден път упяха да набутат максимално народ във кошарата под егидата "мечтания дом",сега много от тия дето бяха деца 2008 година ще усетят какво се случва когато банката започне да вдига лихвите ,за да Ви подготвя максимално -лихвата ще се вдига бавно но устойчиво ,продължително във времето така както и беше сваляна -все едно вариш бавно една жаба
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още