IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансов консултант: Противно на прогнозите, ръстът на кредитите продължава

България е оазис на ниските лихви и ако си изиграем добре картите, можем да влезем в еврозоната, смята Деян Василев

10:24 | 29.12.23 г. 8
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Противно на прогнозите ни от миналата година, когато очаквахме свиване на кредитния пазар, продължава да има ръст на кредитите. Това каза в студиото на Bulgaria ON AIR финансовият консултант Деян Василев. Той посочи, че ръстът при жилищните кредити е около 18-19% към края на октомври спрямо миналата година.

„За бързите кредити и бързите потребителски кредити - това се отнася за сегмента от хора, които теглят кредит, за да купуват подаръци, което е малко рисковано. Задлъжняването не е добро при всички положения. Тези кредити в крайна сметка водят една част от населението към свръхзадлъжняване“, каза още той.

По думите на Василев при хората с по-ниски доходи има по-висока невъзможност да се обслужват заемите.

Ако повече от 30-40% от дохода на домакинството отива за обслужване на кредити, това подлага под натиск бюджета. Надценяването води до просрочия. Съветвам хората да внимават като теглят кредити“, каза той.

Той коментира и цените на имотите, които в Западна Европа са с нулев растеж. „При нас вълната идва бавно", каза още финансовият консултант.

Василев отчете пет поредни тримесечия с намаляване на броя на сделки за имоти. Той посочи, че въпреки това много от продавачите си държат имотите, а тези, които купуват – купуват на кредит.

„Около 6% ръст на цените на имотите – парадоксално, това води до по-големи кредити, по-големи суми. Теглят хората със средни и високи доходи“, каза той.

Според финансовия консултант има здравословно търсене в България и кредитирането, особено жилищното, минава през тясна пролука – намалява броят сделки, кредитите се увеличават.  Той отбеляза, че лихвите у нас останаха ниски – за нов ипотечен кредит лихвата е средно 2,5-2,6%. Това се дължи на факта, че освен ръст на кредитите има и ръст на депозитите в банките.

Василев прогнозира, че през 2024 г. плавно ще наблюдаваме увеличаване на цената на привлечения ресурс.

„Все повече хора или договарят някаква фиксирана лихва, или банките предлагат на по-заможните клиенти. Ако се усети отлив на спестявания от банките, ще вдигнат цената на привлечения ресурс, ще плащат повече и това ще прелее към кредитополучателите“, смята той.

България е оазис на ниските лихви и ако си изиграем добре картите, можем да влезем в еврозоната, смята Василев.

„Българският държавен дълг не е толкова висок. Покриваме критериите за валутна стабилност. В бюджетния дефицит сме дисциплинирани. Ахилесовата пета е по-високата инфлация, която намаля. Колкото по-добре България се интегрира в еврозоната, ще постигне добри ползи за безпрепятственото влизане и излизане на стоки", анализира консултантът.

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 29.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

7
rate up comment 19 rate down comment 7
Gna
преди 3 месеца
Гледам във Vmware вече първите честитки са пристигнали, над 200 човека на 1во четене заминават. Там синиърите разработчици са на по 15к нето на месец. Чуват се и за намаляване на заплати на програмисти по други места. Имотния сектор ще освободи догодина и той 20 000 души. БНБ няма кой знае какви инструменти да охлади кредитирането. Мен лично ми прилича всичко на един балон, който ще гръмне силно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 0
xapoznai
преди 3 месеца
122млрд депозити при средна лихва 1,12 срещу 87млрд кредити? Кое се изравнява - скиваш ли още колко пари седят на 1,12% при инфлация над 6%... повече какво да говорим. И Асенчо не помага да рефинансира тука без пари... Въобще има всеобщ заговор между МинФин, брокерите, строителите и банките!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 1
xapoznai
преди 3 месеца
До: nkavrakov1982Кой ти каза, че няма с фиксирана лихва? Даже с минимално усилие откривам, че има 10 годишни ипотеки с фиксирана лихва, само че не е ниска. Нито тука е ниска, нито навън е ниска! Е тука е ниска ако сравняваш с навън ама по-скоро ще сравниш с плаващата тука за да излезе наяве "грабежа". Банката няма как да ти даде същите условия при положение, че носи риска - естествено че го калкулира и цената не е много атрактивна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 10
nkavrakov1982
преди 3 месеца
Единствените печеливши са хората и в Щатите и някои други страни които изтеглих кредити на ниските лихви НО са със условия които им фиксират лихвата и вноските ЗА ЦЕЛИЯ период,така те си гарантират евтин заем и доходите им ще растат а останалите които теглиха на плаващи лихви те са губещите,защото сега са купили скъпи имоти с кредити които и те ще поскъпват,това го каза и Стив Ханке бащата на Валутния борд у нас,който е слушал да е слушал,а в БГ няма фиксирани лихви за целия кредит
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 10
nkavrakov1982
преди 3 месеца
До: xapoznaiДепозитите вече са по малко от кредитите това писаха и официално.В целия свят кредитирането се свива и лихвите скачат,процеса не е от днес за утре и няма да се 1 година ,ЕЦБ обяви че лихвите ще са високи още дълго и ме се ангажират със залози и срокове за сваляне а и да свалят ще свалят мъничко ,една ,две стъпки, нашите банки надуха де що могат кредитирането само с една цел да сложат хомота на максимално много хора ,да ги заробят с кредити,а лихвите у нас масово са какви?Плаващи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 11
nkavrakov1982
преди 3 месеца
Кредитния консултант,Деян Василев се храни и печели от какво ?От кредити.За него кредитирането и ниските лихви ако може да текат като реки от мед и масло 100 живота.Това е неговото желание ,а това че тия кредити надуват инфлацията не само при жилищата а верижно надолу на всичко е друга тема.Него това не го интересува,интересува го да папка стабилно.Реалността обаче вече е друга и цената на кредита ще расте стабилно,кредитирането също ще се свие в унисон със целия свят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 0
xapoznai
преди 3 месеца
Сега последно ще се вдигнат ли лихвите или "противно на очакванията" ще седят ниски за да покрием изискването за инфлацията?! Асен Василев ще пуска ли облигации на вътрешния пазар или ще налива още парички през външни заеми за до подкрепя свръхликвидността на банките? Това, че парите "спят" в банките ще доведе ли до по-високи лихви "според очакванията"? Ами увеличението на депозитите как се отразява "очаквано или неочаквано"? Навраков чака да купи на половин цена ама всички са се наговорили!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още