IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HSBC отчете рекордна печалба, но не успя да отговори на прогнозите

Най-голямата европейска банка е принудена да направи обезценка на дела си в китайската Bank of Communications в размер на 3 млрд. долара

08:34 | 21.02.24 г.
Снимка: Lam Yik/Bloomberg
Снимка: Lam Yik/Bloomberg

Британската банка HSBC Holdings отчете рекордна годишна печалба, която обаче се оказа под прогнозите на анализаторите, тъй като повишението на приходите ѝ заради по-високите лихвени проценти е засенчено от големи разходи в размер на 3 млрд. долара по дела ѝ в китайска банка, предаде Ройтерс

HSBC, чиято пазарна капитализация възлиза на 160 млрд. долара, отчете в сряда печалба преди данъци в размер на 30,3 млрд. долара за 2023 г., което е със 78% повече от печалбата от 17,5 млрд. долара година по-рано.

Резултатите се оказаха по-лоши от средната оценка на брокерите, съставена от HSBC, за печалба в размер на 34,1 млрд. долара.

Британският кредитор планира ново обратно изкупуване на акции на стойност 2 млрд. долара и заяви, че ще обмисли специален дивидент от 0,21 долара на акция през първата половина на 2024 г., след като приключи продажбата на своето подразделение в Канада.

Рекордната годишна печалба обаче беше помрачена от обезценка на дела на HSBC в китайската Bank of Communications в размер на 3 млрд. долара.

HSBC заяви, че обезценката на дела ѝ в BoCom е направена след преглед на вероятните бъдещи парични потоци на китайската банка и на перспективите за ръст на кредитите и лихвените маржове на фона на по-колебливото от очакваното икономическо възстановяване на Китай.

Това се случва, след като през октомври конкурентът Standard Chartered отписа близо 1 млрд. долара от собствения си дял в китайската банка, тъй като нарастващите загуби от заеми свиват печалбите на кредиторите.

"Възстановяването на Китай след повторното му отваряне (след пандемията от Covid-19) беше по-трудно от очакваното, но икономиката му нарасна в съответствие с годишната цел от около 5% през 2023 г.", заяви председателят Марк Тъкър в съобщение.

Най-големият европейски кредитор заяви, че остава предпазлив за перспективите за увеличение на кредитите през първата половина на 2024 г. на фона на забавянето на икономическия растеж в много икономики, където инфлацията се запазва.

Фондът за бонуси на HSBC е нараснал до 3,8 млрд. долара от 3,4 млрд. долара през предходната година, което отразява по-добрите резултати, и банката ще стартира нова схема за променливо заплащане на младшия и средния управленски персонал.

Банката със седалище в Лондон обяви четвърти междинен дивидент в размер на 0,31 долара на акция, в резултат на което общият размер на дивидента за 2023 г. е 0,61 долара на акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:34 | 21.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още