IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин позволи на HSBC да продаде руското си подразделение на "Експобанк"

Миналата година банката съобщи, че е поела загуба от 300 млн. долара при очакваната продажба на руския си бизнес

21:56 | 19.02.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Руският президент Владимир Путин даде одобрение в понеделник HSBC да продаде руското си подразделение на частната „Експобанк“, откривайки пътя за британския кредитор да се оттегли от руския пазар след месеци на преговори, предава Ройтерс.

HSBC съобщи през юни 2022 г., че е приела да продаде 100% дял в подразделението HSBC Bank на „Експобанк“. Оттогава Москва затегна ограниченията върху продажбите на чуждестранни активи, като банките се нуждаят от одобрението на Путин за всяка сделка.

Указът засилва перспективите за пълно оттегляне от Русия на HSBC, чийто глобален бизнес се простира от Китай до САЩ. Банката трябва да обяви резултатите си за 2023 г. пред инвеститори в сряда.

HSBC съобщи миналата година, че е поела загуба от 300 млн. долара при очакваната продажба на руския си бизнес. Москва иска отстъпка от поне 50% при продажбите на чуждестранни активи, а западните банки установиха, че е особено трудно да прекъснат напълно връзките си със страната.

В заповедта от понеделник се казва, че на „Експобанк“ е позволено да придобие 100% от подразделението, собственост на HSBC Europe BV.

В нея се цитира указ от 5 август 2022 г., подписан от Путин, който забранява на инвеститори от „неприятелски“ страни – които са санкционирали Русия заради действията ѝ в Украйна, да продават акции в ключови енергийни проекти и банки. Този указ дава на Путин властта да издава специални изключения в някои случаи, за да се стигне до сделки.

HSBC, която е най-голямата банка в Европа, съобщи през септември, че ще спре комерсиални плащания от бизнес клиенти към и от Русия и Беларус, тъй като санкциите затрудняват все повече оперирането ѝ там.

Сделката ще има пренебрежими финансови последици за HSBC, която след като обяви излизането си от Русия, успя да намали размера на вече малкото подразделение, докато очаква одобрение за пълното си излизане от страната.

Преди време HSBC съобщи, че руското подразделение е имало приходи от около 15 млн. долара при общи приходи на групата от над 50 млрд. долара. Там са работели около 200 души в навечерието на конфликта в Украйна, уточни бившият главен финансов директор на HSBC Юън Стивънсън.

„Експобанк“ беше санкционирана от САЩ през декември в рамките на широки ограничения, целящи да потиснат енергийния и финансовия сектор на Москва, след като Русия изпрати армията си в Украйна през февруари 2022 г.

Американското министерство на финансите съобщи през декември, че е наложило санкции на „Експобанк“ „за опериране в сектора на финансовите услуги на икономиката на Руската федерация“. Последиците от тези санкции върху сделката все още не са ясни.

Одобрението на Путин не е гаранция за успешна сделка. Италианската банка Intesa Sanpaolo си осигури одобрението на руския президент да продаде или да се освободи от активите си в Русия през септември 2023 г., но все още не е успяла да финализира сделка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:06 | 19.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още