IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BNP Paribas и HSBC с над 20 млрд. долара глоба заради незаконни къси продажби в Южна Корея

Според местния финансов регулатор голите къси продажби от страна на финансовите институции са „умишлени“ и са продължили с месеци

11:05 | 25.12.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Южна Корея е наложила обща глоба в размер на 26,5 млрд. вона (20,4 млн. долара) на BNP Paribas SA, нейното местно брокерско звено и HSBC Holdings Plc за голи къси продажби, които са незаконни в страната, съобщава Bloomberg, като се позовава на запознат източник.

BNP Paribas е осъдена да плати 11 млрд. вона, а местното ѝ брокерско звено – 8 млрд. вона. HSBC е глобена със 7,5 млрд. вона.

Комисията за финансови услуги на Южна Корея потвърждава, че е решила да наложи глоби на две световни банки и едно местно звено на едната от банките, но не разкрива кои са финансовите институции. Глобите са рекордни.

„Нарушенията са сериозни и накърняват пазарния ред и доверието на инвеститорите“, посочват от Комисията за ценни книжа и фючърси, която функционира към регулатора, в изявление, публикувано в понеделник.

Според комисията голите къси продажби от страна на трите финансови институции са „умишлени“ и са продължили с месеци.

Регулаторът също ще поиска от прокурорите да разследват двете международни инвестиционни банки.

Представителите на BNP Paribas и HSBC в Хонконг не са отговорили на искането за коментар от страна на Bloomberg. Никой от брокерското звено на BNP Paribas в Южна Корея не е отговорил на телефонни обаждания.

Bloomberg News съобщи миналата седмица, че Южна Корея иска най-малко 10 млрд. вона в комбинирани глоби от BNP Paribas SA и HSBC Holdings Plc за некрити къси продажби.

Решението е последното в усилията на властите да премахнат незаконните къси продавачи от местния фондов пазар. През ноември властите обявиха пълна забрана на късите продажби до края на юни 2024 г.

Регулаторът наскоро наложи глоба на хедж фондове в размер на общо около 2 млрд. вона за нарушения на закона за капиталовите пазари, включително незаконни къси продажби и нечестни сделки. Bloomberg News съобщи, че един от фондовете е Segantii Capital Management Ltd.

По-рано тази година беше наложена санкция от 3,9 млрд. вона на Erste Asset Management, която беше сред първите компании, изправени пред по-големи глоби съгласно новите и по-строги правила за късите продажби.

Общественото възприемане на късите продавачи в Корея остава дълбоко негативно. Местни трейдъри редовно организират протести срещу тези дейности и също са правили спорадични координирани опити да стимулират ръстове на цените на акции, към които се насочват продавачите на късо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 25.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
evlogi
преди 4 месеца
Мигленче, *** душа.долар и вон не е едно и също нещо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още