IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Представителите на Фед остават предпазливи по отношение на ранното разхлабване

Според тях възходящата тенденция при цените и работните места оправдава изчакването

23:24 | 21.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Повечето представители на Федералния резерв миналия месец изразиха опасенията си за твърде бързото намаляване на лихвите, което показва, че подобни рискове надделяват над тези, свързани с поддържането на разходите по заемите твърде високи за твърде дълго време, пише Bloomberg.

Протоколът от срещата на Федералната комисия по отворен пазар на 30 и 31 януари показа, че централните банкери остават предпазливи по отношение на траекторията на инфлацията, като някои се притесняват, че напредъкът към целта на централната банка от 2% може да се забави. Документът подчерта и нуждата на Фед от повече доказателства, че инфлацията се забавя сериозно.

Представителите на Фед се съгласиха, че разходите по заемите вероятно са достигнали своя връх, но точният момент на първото понижение на лихвите остава неясен. Въпреки това протоколът показва, че все повече централни банкери подкрепят идеята за забавяне на темпото, с което Фед свива портфейла си от активи.

„Централните банкери отбелязаха рисковете от твърде рязкото разхлабване на политиката и подчертаха колко важна е оценката на текущите данни, за да стане ясно дали инфлацията пада устойчиво към целта от 2%“.

„Те изтъкнаха несигурността, свързана с това колко дълго трябва позицията на паричната политика да остане рестриктивна“, става ясно от документа.

Икономическите данни след последната среща на централната банка изненадват с предимно възходящата си тенденция, прекъсвайки сериозното забавяне на инфлацията, наблюдавано в края на 2023 г., и утвърждавайки предпазливия подход на Фед.

Ръстът на работните места

Американските работодатели добавиха най-много работни места от една година насам през януари, а потребителските цени в САЩ се повишиха. Икономисти в момента прогнозират, че предпочитаният от Фед измерител на базисната инфлация, ще достигне най-бързите си темпове от началото на 2023 г., когато докладът бъде публикуван другата седмица.

В резултат на това пазарите значително свиха залозите  за ранни и бързи намаления на лихвите, като трейдърите на фючърси върху федералните фондове сега залагат, че първото понижение ще бъде направено през юни. Инвеститорите очакват три до четири съкращения през 2024 г., което се доближава до медианната оценка на централните банкери през декември.

Представителите на Фед ще актуализират своите прогнози за лихвите и икономиката на срещата си на 19-20 март. Преди тази среща гуверньорът на Фед Джером Пауъл се очаква да представи новите си перспективи по време на изслушване през Конгреса в началото на март.

Централните банкери единодушно решиха да оставят лихвените проценти непроменени в диапазона от 5,25% до 5,5% миналия месец и посочиха, че не би било подходящо да се намаляват лихвите без „сериозна увереност“ за траекторията на инфлацията.

Пауъл заяви по-рано този месец, че е малко вероятно политиците да достигнат това ниво на доверие до срещата на централната банка през март. А по-рано в сряда управителят на Фед Мишел Боуман каза, че подходящият момент за намаляване на лихвените проценти „ със сигурност не настъпил “.

Протоколът показва, че някои централни банкери са казали, че може да е подходящо централната банка да започне да забавя темпото с което свива портфейла си от активи - процес, известен като количествено затягане.

На фона на свиващите се баланси, държани в овърнайт репо-сделките на Фед - ключов инструмент за осигуряване на ликвидност на пазарите, много участници предположиха, че на срещата през март Комисията трябва да проведе задълбочена дискусия за баланса, която да послужи като ориентир за"евентуално решение" за забавяне на темпа на съкращаване.

„Някои участници отбелязаха, че като се има предвид несигурността около оценките на достатъчното ниво на резервите, забавянето може да спомогне за плавен преход към това равнище“, става ясно от протокола.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:24 | 21.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още