IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ: Не сме „13-и федерален окръг“ на Фед и сами ще вземем решение за лихвите си

Централните банкери обаче не дават насоки кога точно ще започнат да разхлабват паричната политика

15:14 | 08.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Очакванията за намаляването на лихвените проценти се засилват през юни, както отбеляза гуверньорът на Европейската централна банка (EЦБ) Кристин Лагард в четвъртък, предава Bloomberg.

Ден, след като тя подчерта, че са необходими допълнителни данни преди паричното облекчаване да може да започне, Лагард заяви, че „през юни ще имат много повече яснота“. Централните банкери се съгласиха с тази перспектива, но някои от тях са на мнение, че не бива да се изключва напълно мисълта за по-бърз ход през април.

Всички в момента следят данните за заплатите в еврозоната, чийто растеж напоследък е по-упорит от инфлацията. Коментарите на представителите на регулатора изпревариха данните в петък, които отчетоха забавяне при ръста на възнагражденията на служител през четвъртото тримесечие, също внимателно наблюдаван показател. Лагард вече предвиди това развитие.

Гуверньорът на Бундесбанк Йоахим Нагел заяви, че нараства вероятността лихвените проценти да бъдат намалени преди лятото.

„Това ще зависи от данните, но перспективите се подобряват“, каза той. Нагел приветства и факта, че пазарите вече считат юни за подходящ момент за началото на разхлабването на паричната политика.

Според управителя на Френската централна банка Франсоа Вилроа дьо Гало „е много вероятно лихвите да бъдат понижени за първи път през пролетта“, като напомни, че пролетта обхваща и април, и продължава до 21 юни.

„Вече сме все по-уверени, че ще върнем инфлацията до 2% до следващата година“, обобщи той.

„Моята собствена оценка е, че въз основа на прогнозата, която вече беше направена, рисковете от преждевременно намаляване на лихвените проценти по отношение на инфлацията са значително намалели — това също е повлияно от понижаването на прогнозата за растеж“, заяви Оли Рен от Финландия.

Ще се върнем към въпроса на предстоящите срещи през април и юни, когато разполагаме с най-актуалната информация, допълни той.

„В дискусията стана въпрос също че ЕЦБ не може да намали лихвените проценти преди Фед, централната банка на САЩ. Слуховете за това са силно преувеличени: ЕЦБ не е „13-и федерален окръг“ на Фед“, каза Рен.

Представителят на Борда от Естония Мадис Мюлер запази предпазливия тон, като каза, че инфлацията в еврозоната постепенно се доближава до целта от 2%, но централните банкери все още се нуждаят от повече увереност, че тенденцията ще се запази.

Увеличението на заплатите близо до 5% би попречило на забавянето на инфлацията, посочи Мюлер.

Според Гедиминас Симкус от Литва най-логично би било лихвите да бъдат понижени през юни.

„Отивам на всяка среща с отворено съзнание. Не мога да изключа възможността за разхлабване през април, но вероятността е малка”, заяви той. “Тази година може да има няколко съкращения, но днес не можем да кажем до каква степен ще понижим лихвите.“

„Не бързаме. Не виждам защо съкращенията трябва да са по-големи от 25 базисни пункта или защо да не отговарят на прогнозите”, добави Симкус.

„Вече има основания да започнем да мислим за по-слабо рестриктивна парична политика“.

Неговият колега Мартинс Казакс от Латвия призна, че „първият ход ще бъде важен, защото това ще покаже, че сме променили курса“.

Той обаче заяви, че това не ги принуждава или задължава да понижават лихвите на всяка среща.

„Незадължителността винаги я има“, добави той. „Няма да оставим нещата на автопилот“.

Последни бяха коментарите на Роберт Холцман от Австрия и Бощян Васле от Словения, според които ЕЦБ може да се подготва за промяна на курса, макар вчера да остави лихвите си стабилни.

„По-нататъшните ни стъпки ще продължат да зависят от настоящата ситуация, т.е. от икономическите и финансови данни, хода на инфлацията и ефективността на нашите мерки“, заяви Васле, както стана ясно и от решението на регулатора от вчера.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:15 | 08.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още