IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централните банкери от ЕЦБ вече сигнализират за намаление на лихвите през пролеттa

Според тях решението ще бъде взето в рамките на следващите няколко срещи

13:00 | 13.03.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Членът на Управителния съвет на Европейската централна банка Пиер Вюнш заяви, че централните банкери в крайна сметка ще трябва да намалят разходите по заемите, преди да са напълно сигурни, че инфлацията се връща към целта от 2%.

В един момент „ще трябва просто да кажем, добре, ние вярваме, че ще проработи, и да вземем решение, и не мисля, че това ще се случи след твърде дълго време“, заяви гуверньорът на Белгийската централна банка, цитиран от Bloomberg.

„Доближаваме се до момента, в който можем да започнем да действаме предвид факта, че инфлацията се е забавила и се движи в правилната посока“, заяви той пред репортери в Брюксел.

Централните банкери клонят към идеята за първоначално намаление на лихвения процент по депозитите от сегашния рекорден връх от 4% през юни, въпреки че малка част от тях смятат, че е възможно разхлабването да започне през април.

Членът на Управителния съвет Мартинс Казакс се присъедини към мнението на Вюнш заявявайки, че ако икономиката „се движи приблизително“ по прогнозите на ЕЦБ, „тогава решението за начало на разхлабването ще може да бъде взето в рамките на следващите няколко срещи“, коментира той в блог публикация в сряда.

„Въпреки че не обсъдихме идеята за намаляване на лихвените проценти на срещата през март, започнахме дискусия за възможно разхлабване в бъдеще", добавя той.

„Доскоро рискът от намаляване на лихвените проценти твърде бързо и повторно ускорение на инфлацията, което би изисквало повишаване на лихвените проценти доста над сегашните 4%, бе много по-голям от рисковете да започнем да намаляваме лихвите твърде късно", пише той. „Тези рискове вече започват да се изравняват и няма нужда да отлагаме твърде много“.

Финансовите пазари в момента имат доста подобни очаквания, залагайки, че първото намаление на лихвата с 0,25 процентни пункта ще бъде направено още през юни, посочва Казакс. „Напрежението на пазара на труда е все още високо — въпреки че темповете на растеж на заплатите се забавиха, те все още са сериозни и създават рискове инфлацията да се запази".

Според управителя на Френската централна банка Франсоа Вилроа дьо Гало Европейската централна банка ще намали разходите по заемите през пролетта, но е по-вероятно да направи първия ход през юни, отколкото през април.

„Вероятно ще намалим лихвите през пролетта, а пролетта в Европа продължава от април до 21 юни“, заяви той по радио France Info.

Срещите за определяне на политиката на ЕЦБ са насрочени за 11 април и 6 юни, като повечето колеги на Вилроа посочват, че на последната среща вероятно лихвеният процент по депозитите ще започне да се понижава от текущите си 4%.

„По отношение на инфлацията наистина се очертава да постигнем победа“, заяви Дьо Гало.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 13.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 6
mvr0306
преди 1 месец
Ееее, да си дойдем на думата. Еврозоната не може да плаща заемите си при сегашните лихви. За инфлация от 2% вече никой няма и да споменава, както виждаме този показател лека полека се замита под килима.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още