IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарският надзор ще подложи UBS на два стрес теста тази година

FINMA очерта планове за регулиране на последната останала световна системна банка на страната в годишния си доклад

13:06 | 20.03.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Швейцарският финансов регулатор FINMA обяви в сряда, че планира да извърши 40 прегледа на UBS и два стрес теста на банката тази година, след като придобиването ѝ на конкурента Credit Suisse подчерта опасенията около „твърде големите за фалит“ кредитори, съобщава Ройтерс.

FINMA очерта планове за регулиране на последната останала световна системна банка на страната в годишния си доклад за 2023 г., като регулаторът подсили призивите си за повече правомощия.

„Планирани са 40 надзорни прегледа на място за UBS в Швейцария и извън страната, както и два задълбочени стрес теста тази година“, заяви ръководителят на банковото подразделение във FINMA Томас Хирши.

Надзорният орган каза, че действията му са фокусирани върху рисковете, които произлизат от интегрирането на Credit Suisse от UBS, включително оперативната стабилност.

FINMA заяви, че се фокусира и върху капитала на обединената банка, както и върху планирането на ликвидността, допълвайки, че плановете за възстановяване и спешни ситуации след сливането ще бъдат прегледани особено критично.

Регулаторът се оказа под критики заради надзора си на Credit Suisse и защитава ролята си в срива, който в крайна сметка доведе до най-голямото спасяване на банка от световната финансова криза през 2008-2009 г.

FINMA заяви убеждението си, че допълнителни инструменти ще ѝ позволят да извършва надзорната си и правоприлагаща роля по-последователно.

В оценката си на сектора FINMA посочва редица сериозни недостатъци, най-вече в областта на прането на пари, ипотечното кредитиране и киберрисковете. Органът призова засегнатите банки незабавно да отстранят тези недостатъци.

Във вторник Швейцарската централна банка (SNB) призова за преразглеждане на регулациите за банковия капитал, заявявайки, че Швейцария се нуждае от правила, които признават, че UBS се е превърнала в банка с още по-голямо системно значение след придобиването на Credit Suisse.

SNB каза, че финансовите позиции на банките трябва да бъдат укрепени, за да се избегнат бъдещи кризи. Тя допълни, че е важно да се подготви широка гама от опции за преобразуване на системно важна банка.

FINMA, която също така е надзорен орган на застрахователи, мениджъри на фондове и финтех компании, заяви, че е извършила 732 разследвания и е приключила 27 производства срещу компании и физически лица през 2023 г.

По отношение на банковия надзор FINMA заяви, че е извършила 96 надзорни прегледа на място миналата година, включително 57 по-дълги надзорни прегледа и 39 по-дълбоки проучвания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 20.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още