IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ отпусна 820 млн. долара на Египет

Според Фонда египетското правителство е постигнало всички цели, заложени в първите два етапа от програмата за помощ, с изключение на валутните резерви

09:55 | 30.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Международният валутен фонд (МВФ) обяви незабавното отпускане на 820 млн. долара на египетското правителство като част от разширения план за подпомагане на икономиката на страната.

Изпълнителният съвет на МВФ утвърди плащането като част от програма за помощ на стойност 3 млрд. долара, предоставена в края на 2022 г., предава АФП.

Решението на МВФ, многократно отлагано и очаквано с нетърпение от египетското правителство, пристига в момент на нарастващи икономически трудности, посочват от информационната агенция.

Бордът също така одобри 5 млрд. долара в началото на месеца, с което общото кредитиране на Фонда за Египет достига 8 млрд. долара.

В прессъобщение МВФ посочва, че египетското правителство е постигнало всички цели, заложени в първите два етапа от програмата за помощ, с изключение на нивото на своите валутни резерви. „Властите значително засилиха пакета от реформи“, казва управляващият директор на Фонда Кристалина Георгиева.

„Последните мерки за коригиране на макроикономическите дисбаланси, включително унифициране на обменния курс... и значителното затягане на паричната и фискалната политика, бяха трудни, но критични стъпки напред“, добавя тя.

По-рано този месец египетската централна банка повиши лихвите с 6 процентни пункта до 27,75%, за да окаже натиск върху инфлацията и да доближи официалния обменен курс до курса на черния пазар. Това доведе до спад на египетската лира с 40 на сто за един ден след спад от 50 на сто последните няколко месеца.

Близо две трети от 106-те млн. жители на Египет живеят под или малко над прага на бедността и страната е изправена пред спад в печалбите в чуждестранна валута, независимо дали от туризма, засегнат от пандемията, след това войната в Украйна и сега войната в Ивицата Газа, или проблемите покрай Суецкия канал.

Атаките на хутите в Червено море и Аденския залив намалиха приходите в долари от канала, ключов проход за световната търговия, с 40-50% от началото на годината, според оценки на МВФ.

Откакто пое властта през 2013 г., президентът Абдел Фатах ал-Сиси се зае с поредица от мегапроекти, които според икономистите не са генерирали нови приходи, но за сметка на това са ограничили сериозно финансовия капацитет на държавата.

Между 2013 г. и 2022 г. външният дълг на Египет е нараснал от 46 млрд. долара до повече от 165 млрд. долара, според Световната банка. С тези стойности Египет се превърна във втората страна с най-голям риск от неизпълнение след Украйна.

Въпреки това МВФ е доста оптимистично настроен за следващата фискална година, като прогнозира икономическият растеж да достигне 4,4% в сравнение с 3% за текущата фискална година, която приключва на 30 юни. 

(БГНЕС)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:55 | 30.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още