fallback

БНБ увеличи годишните вноски на клонове на банки извън ЕС във Фонда за преструктуриране

Решението се взема въз основа на Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници

16:50 | 11.04.24 г.

Българската народна банка увеличи индивидуалните годишни вноски за 2024 г. на клоновете на кредитни институции от трети държави във Фонда за преструктуриране на банки. Общият размер на вноските е 105 992 лева, докато година по-рано той бе 92 162 лева, съобщи пресцентърът на централната банка.

Решението се взема въз основа на Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници.

Investor.bg припомня, че единият подфонд от Фонда за преструктуриране на банките е за финансиране при прилагане на инструментите и правомощията за преструктуриране на клонове на кредитни институции от трети държави. Целта му е, при необходимост от допълнително финансиране на преструктурирането, да се ограничи в максимална степен използването на публични средства на национално ниво.

Преструктуриране на кредитна институция се извършва в случаите, в които по преценка на отговорните органи тя е проблемна и не съществуват надзорни мерки или действия от страна на частния сектор, които могат да възстановят оперативния ѝ капацитет в кратък срок.

Законът се прилага, когато прекратяването на дейността на кредитната институция чрез обичайно производство по несъстоятелност би застрашило финансовата стабилност и представлява риск за реалната икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:50 | 11.04.24 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още