IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ увеличи годишните вноски на клонове на банки извън ЕС във Фонда за преструктуриране

Решението се взема въз основа на Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници

16:50 | 11.04.24 г.
Снимка: Investor Media Group
Снимка: Investor Media Group

Българската народна банка увеличи индивидуалните годишни вноски за 2024 г. на клоновете на кредитни институции от трети държави във Фонда за преструктуриране на банки. Общият размер на вноските е 105 992 лева, докато година по-рано той бе 92 162 лева, съобщи пресцентърът на централната банка.

Решението се взема въз основа на Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници.

Investor.bg припомня, че единият подфонд от Фонда за преструктуриране на банките е за финансиране при прилагане на инструментите и правомощията за преструктуриране на клонове на кредитни институции от трети държави. Целта му е, при необходимост от допълнително финансиране на преструктурирането, да се ограничи в максимална степен използването на публични средства на национално ниво.

Преструктуриране на кредитна институция се извършва в случаите, в които по преценка на отговорните органи тя е проблемна и не съществуват надзорни мерки или действия от страна на частния сектор, които могат да възстановят оперативния ѝ капацитет в кратък срок.

Законът се прилага, когато прекратяването на дейността на кредитната институция чрез обичайно производство по несъстоятелност би застрашило финансовата стабилност и представлява риск за реалната икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:50 | 11.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още