IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гедиминас Симкус: ЕЦБ може да намали лихвите на два пъти - и през юни, и през юли

Той изтъкна, че еврозоната може да си позволи по-малко рестриктивна парична политика

21:07 | 19.04.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Ако дефлацията в еврозоната се окаже по-силна от очакваното, Европейската централна банка може да намали разходите по заемите през юни и юли. Това заяви гуверньорът на Латвийската централна банка и член на Управителния съвет на ЕЦБ Гедиминас Симкус, цитиран от Bloomberg.

Той изтъкна, че еврозоната може да си позволи "по-малко рестриктивна позиция по отношение на паричната политика". Симкус каза още, че първоначалното намаляване на депозитната лихва - понастоящем на рекордно високото равнище от 4% - е само част от "поредица" от стъпки.

"Всичко е въпрос на данни", посочи банкерът пред журналисти във Вашингтон. "Ако дефлацията е по-бърза, отколкото в прогнозите ни, и ако се наложи отново да понижим прогнозата си за растежа през тази година, това може да стане основа за намаление през юли."

Според Симкус е възможно намаляване на лихвите три или четири пъти до края на годината."Макроикономическите прогнози подсказват за възможно облекчаване на монетарната политика и намаляване на лихвата през юни, септември и декември", допълни той. Четвърто понижение ще зависи от данните.

Мнението му е в противоречие с това на други представители на 26-членния Управителен съвет на ЕЦБ, които се притесняват от забавянето на разхлабването на политиката от страна на Федералния резерв и от възможността нарастващото напрежение в Близкия изток да разклати енергийните пазари.

В четвъртък гуверньорът на Австрийската централна банка Роберт Холцман заяви, че политиката на ЕЦБ вероятно не може да се отдалечи твърде много от тази на Фед, и отново подчерта опасенията си от геополитическата несигурност.

Неговият нидерландски колега Клаас Кнот обаче беше малко по-оптимистично настроен като заяви, че в момента шокът на цените на петрола може да бъде по-лесно поносим, тъй като той "ще бъде на фона на обща дефлация".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:40 | 19.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 1
scott
преди 1 седмица
финансовите европрестъпници, имам за вас една новина. Оставете юзъръ без пасивен доход, за да смучете поваче и ше видите как ше ве запукат с ритници, юмруци и куршуми. Не сте недостъпни, войната прониква бързо, не можете да си позволине НИКАКВО намаление на лихвите. КВО СТАНА СЪС ЗЕЛЕНИЯ ПРЕХОД И ЕЛЕКТРИЧЕСКИТЕ ГЕЮВЕ? А, ФЛАГМАНИТЕ? Въртоглави не слушам, че ставам по-*** и от тех.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още