IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ се подготвя за смяна на курса

Регулаторът вероятно отново ще запази без промяна лихвите, но заседанието днес "ще е прелюдия към нова повратна точка в паричната политика на еврозоната"

07:36 | 11.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейската централна банка (ЕЦБ) е почти готова: отговорните лица ще започнат да подготвят почвата за понижение на лихвите от юни с оглед на забавянето на инфлацията, пише AFP.

Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард заяви през март, че ръководителите на регулатора все още "не са достатъчно уверени", за да прибегнат към подобна стъпка.

Сега те вече имат причина да са по-спокойни - повишаването на цените в еврозоната се забави до 2,4 на сто през март на годишна основа, или с 0,2 процентни пункта по-малко, отколкото през февруари, което е по-голямо забавяне от очакваното.

Инфлацията се доближава до средносрочната цел от 2 на сто, фиксирана от ЕЦБ.

Очакванията са, че управителният съвет, който се събира днес, ще запази отново без промяна лихвите, но заседанието "ще е прелюдия към нова повратна точка в паричната политика на еврозоната: последният етап преди понижението", прогнозират анализаторите от ING.

Разходите за заеми в еврозоната са на най-високото си равнище, което се явява кулминация на повишението на процентните ставки от ЕЦБ с безпрецедентен темп за повече от една година, за да се успокои инфлацията, скочила през 2022 г., най-вече заради влиянието от войната в Украйна.

Референтната лихва по депозитите е на рекордно равнище от 4 на сто от октомври 2023 г. 

Цената за това - вял икономически растеж, тъй като търсенето на кредити бе спряно, засягайки потреблението и инвестициите, както на компаниите, така и на домакинствата.

Финансовите пазари от няколко месеца следят за знаци за намаляване на лихвите. Те се надяваха, че това ще се случи още през април, но някои отговорни лица от ЕЦБ, сред които и Лагард, посочиха курс към юни.

Швейцарската национална банка стана първата сред големите централни банки, които промениха курса си и понижиха лихвата в края на март.

Една подобна изненада от страна на ЕЦБ в четвъртък "е малко вероятна", според анализаторите на Capital Economics.

Има редица причини за това: през юни банката ще разполага с нови ключови индикатори за развитието на инфлацията, сред които и тези за наблюдение на заплатите в еврозоната за първото тримесечие на 2024 г.

Освен това "признаците за стабилизиране на икономиката в еврозоната, с известно подобрение на растежа на заемите и на индикаторите за доверие, са стимул да не се бърза с намаляването на лихвите", каза Карстен Бжески от ING. 

Ако ЕЦБ изпревари твърде много Федералния резерв на САЩ, еврото може да се обезцени спрямо долара, което ще оскъпи европейския внос и потенциално ще съживи инфлацията.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 11.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още