IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какъв ще е ефектът, ако ЕЦБ изпревари Фед с намаляването на лихвите?

Растеж чрез вътрешно потребление е новият икономически план за Китай, посочи финансовият анализатор Красимир Атанасов

17:48 | 09.04.24 г.

Инвеститорите вече залагат на две понижения на лихвените проценти в САЩ спрямо седем в началото на годината. Посланията на Федералния резерв бяха, че ще има намаления на лихвите, но не толкова бързо, колкото преценяваше пазарът. Възможно е още през юни Европейската централна банка (ЕЦБ) да изпревари Фед с намаляването на лихвите. Това коментира финансовият анализатор Красимир Атанасов в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Анализаторът напомни, че трябва да се има предвид, че европейските икономики се представят доста по-зле от американската, а и в Европа лихвите се вдигнаха по-малко. „Има различна динамика в развитието на икономиката на САЩ и тази в европейските държави, което предпоставя и новите очаквания за лихвени понижения“, коментира Атанасов.

"В момента виждаме, че пазарът, освен че е повярвал на Фед, предвижда по-малко намаления на лихвите, отколкото Фед. Същото е вярно и за догодина. В момента пазарът смята, че лихвите ще се задържат на по-високи нива по-дълго, отколкото смята Федералният резерв", отбеляза събеседникът. 

Красимир Атанасов коментира и посещението на финансовия министър на САЩ Джанет Йелън в Китай тази седмица. Тя намекна, че не изключва налагането на мита и ограничения върху зелени технологии, произведени в Китай. "Развитите държави казаха на Китай: "Този път, по който сте поели, на нас не ни харесва и ще има ответни мерки от наша страна", коментира анализаторът.

Според него пред Китай стои въпросът по какъв начин да постигнат растеж от 5%. По думите му страната все повече ще се опитва да балансира икономиката от гледна точка на вътрешното потребление. „Това е голяма крачка - има много политически, икономически и социални усилия - интересно е дали ще я направят... Това в момента изглежда най-постижимият път", каза Атанасов. Той допълни, че растежът на Китай през последните 20 години беше от инвестиции в инфраструктура и имоти и държавни субсидии за производството, което да стимулира износа, което очаквано няма как да се хареса на търговските партньори.

Ако Доналд Тръмп се завърне за нов мандат като президент на САЩ, това няма да доведе до значителна промяна в отношенията на Вашингтон към Пекин, смята още Атанасов.

Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционо решение. Още от разговора може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:48 | 09.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още