IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Видяхме ли повратна точка в централното банкиране?

Решенията на паричните власти от миналата седмица бележат отклонение от строгото инфлационно таргетиране

16:13 | 29.03.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Не би било изненадващо, ако бъдещите учебници по икономическа история отбележат миналата седмица в централното банкиране като момента на отдалечаване от стриктното таргетиране на инфлацията от страна на най-влиятелните централни банки в света, пише за Financial Times Мохамед ел-Ериан, президент на кеймбриджкия Queens’ College и съветник на Allianz и Gramercy.

Въпреки че далеч не е категорична или безрискова, това е промяна, която би била в съответствие с по-добри икономически резултати и има разумен шанс да сработи. И това е подход, който вероятно ще бъде по-добър от другите, тъй като централните банки адресират среда, която е особено променлива икономически и политически на вътрешно и глобално ниво.

Не се случва често да видите реномирана централна банка да преразгледа своите прогнози за инфлацията и растежа и въпреки това да затвърди експанзионистичната си позиция. Но това се случи във Вашингтон миналата седмица, когато Федералният резерв повиши тези прогнози с една степен и все пак даде два важни сигнала - готовност да толерира по-висока инфлация за по-дълго време и готовност да забави течащото свиване на баланса си.

В отговор на тези неочаквани сигнали за монетарно търпение пазарите тласнаха цените на акциите и златото до рекордни нива. Нещо повече, цените на облигациите се повишиха, тъй като трейдърите станаха по-уверени, че Фед може да намали лихвените проценти още през юни въпреки по-горещите от очакваните данни за инфлацията за януари и февруари.

Председателят на Федералния резерв Джей Пауъл оправда позицията на централната банка, като каза, че ситуацията с инфлацията е „по същество същата“ въпреки тези данни и ревизията нагоре в собствените инфлационни прогнози на Фед.

Но Федералният резерв не беше единствената централна банка, която пазарите възприеха като изненадващо гълъбова. Два дни преди Фед Японската централна банка (ЯЦБ) придружи първото си увеличение на лихвените проценти от 17 години насам с експанзионистична нагласа. Така че макар ЯЦБ да обяви излизане от политиката си за ограничаване на доходността по облигациите, йената отслабна спрямо долара, вместо да поскъпне, след новината, че ЯЦБ е последната централна банка, която придвижва номинални лихвени проценти на положителна територия.

По-горещата от очакваното инфлация в Япония направи "гълъбовото вдигане на лихвите" от ЯЦБ още по-забележимо, тласкайки йената близо до 34-годишно дъно. Гълъбовите изненади на централната банка не спряха дотук. Ден след срещата на Фед, Швейцарската централна банка неочаквано намали лихвените си проценти, отнемайки около 1% от стойността на франка.

Всеки от тези ходове може да се обясни със специфични за съответната страна фактори. Несъмнено, и използвайки умно разграничение, което чух преди години от моя бивш колега в Pimco Андрю Болс, пише ел-Ериан, решенията на централните банки от миналата седмица бяха по-скоро взаимосвързани, отколкото координирани.

Въпреки това действията им са в съответствие с по-голяма промяна на макроикономическата парадигма, която централните банки в крайна сметка ще бъдат принудени да прегърнат по категоричен начин. Всяка седмица изглежда получаваме нов знак, че страната на предлагането в глобалната икономика работи по-малко гъвкаво, отколкото преди и, което е изключително важно, отколкото е необходимо.

Причините варират от икономическа негъвкавост и структурни преходи до геополитически сътресения и превеса на националната сигурност над икономиката при определяне на ключови трансгранични инвестиции, технологии и търговски отношения. Резултатът е страна на предлагането, която няма лесно да позволи инфлацията бързо да се върне обратно до 2 процента и да остане там без щети за икономическото благосъстояние и финансовата стабилност.

Не ме разбирай погрешно, посочва авторът. Няма да има съобщения за промяна на инфлационните цели, не и след като централните банки изпуснаха своите цели, погрешно характеризирайки инфлацията като „преходна“ преди три години. По-скоро ще има постепенна промяна, водена от Фед. Централните банки първо ще изтласкат очакванията за времето за достигане на инфлация от 2 процента и след това, доста по-нататък по пътя, ще преминат към инфлационна цел да речем в диапазона 2-3 процента.

Някои ще видят това като допълнително подкопаване на доверието в централните банки и заплаха от отвързване на инфлационните очаквания. Те ще посочат ужасния опит от 70-те години, когато централните банкери преждевременно обявиха победа над инфлацията само за да видят как тя тръгва отново нагоре, изисквайки налагането на голяма рецесия, за да бъде поставена под траен контрол.

Тази възможност е с малък риск, който е оправдан да се поеме поради потенциалната полза за цялостното икономическо благополучие. Би било особено въздействащо, ако това е придружено от допълнителни правителствени мерки за насърчаване на по-гъвкаво предлагане, включително чрез фокусиране върху по-голямо участие на работната сила, по-добро подплатяване на уменията, подобрена инфраструктура и повече публично-частно партньорство за подкрепа на утрешните двигатели на растежа, особено в генеративния изкуствен интелект, науките за живота и зелената енергия, завършва Ел-Ериан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:14 | 29.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Achtung
преди 4 седмици
Моите 5 стотинки: ЕЦБ и АЦБ ще започнат намаляването на лихвите преди ФЕД ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още