IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Китай засилва подкрепата си за юана

Институцията увеличи дневния си референтен курс за валутата с най-силен темп от януари

10:47 | 26.03.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Централната банка на Китай засилва подкрепата си за юана, като увеличи дневния си референтен курс за валутата с най-силен темп от януари.

Китайската народна банка измести фиксинга си с 0,1%, като търговците все още са нащрек, след като юанът потъна до най-ниското си ниво от ноември в петък. Валутата, търгувана извън континентален Китай, поскъпна с 0,2% в отговор на промените и се търгуваше почти без промяна около нивото от 7,218 юана за долар на континента, пише Bloomberg.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

Китайската централна банка е изправена пред трудната задача да поддържа валутата стабилна, като същевременно се опитва да провежда подкрепяща парична политика за разклатената икономика и да ограничи изтичането на капитали. Въпреки че по-слабият юан може да помогне на експорта, рязкото понижение рискува да внесе допълнителни предизвикателства, като се има предвид негативното настроение на инвеститорите към Китай.

„Силният фиксинг не е неочакван и юанът ще поскъпне над 7,20 (юана за долар) за нула време, ако това продължи“, казва Миндзе Ву, валутен търговец на Stonex Financial Pte Ltd. Ако централните банкери „искат да демонстрират сила, важно е да засилват подкрепата си. Увереността е много важна и се губи много лесно“, допълва Миндзе.

Азиатско-тихоокеанските валути, които обикновено са силно засегнати от настроенията в Китай, напреднаха след промяната във фиксинга. Австралийският долар поскъпна и отчита доста продължителни печалби.

Като източник на стабилност на глобалния валутен пазар и опора за регионалните партньори всеки сигнал от длъжностни лица, че те са отворени да позволят на юана да се обезцени, рискува да предизвика нестабилност в набор от валути.

В петък юанът отчете най-голямата си загуба от повече от два месеца, тъй като търговците се обзаложиха, че фиксингът от този ден предполага, че официалните лица са готови за обезценяване. Преди тази сесия юанът беше почти без промяна в продължение на близо два месеца въпреки натиска от слабото икономическо възстановяване и влошените настроения към китайските активи.

Сега възстановяването на долара и спадът на японската йена също тежат върху юана, което прави подкрепата от централната банка още по-наложителна.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

На пазара на деривати инвеститорите хеджират срещу по-нататъшно обезценяване на юана спрямо долара. Успокояването на волатилността обаче предполага, че те не очакват повторение на драматичните колебания от петък.

„Контролираната обезценка по същество води до постепенно изместване нагоре в диапазона долар-юан, за да отрази променящите се външни фактори“, включително шанса за по-малки намаления на лихвените проценти в САЩ и по-силен долар, коментира Джу Уан, ръководител на Great China FX и валутната стратегия на BNP Paribas SA.

Въпреки че официални лица показват подкрепа за валутата, голямата разлика между американските и китайските лихвени проценти и сезонните фактори все още могат да натежат, според Сяодзиа Джи, ръководител изследвания в Credit Agricole CIB Хонконг. Според нея централната банка на Китай ще се върне към по-голяма гъвкавост на юана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 26.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още