IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай напредва с интернационализацията на юана

Геополитическите опасения в чужбина помагат на валутата въпреки слабите външни инвестиции в страната

15:35 | 09.12.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

2023-та е интересна година за юана, пише за Financial Times Алисия Гарсия-Ереро, главен икономист за Азиатско-Тихоокеанския регион на Natixis и старши изследовател в института Брюгел.

От една страна, той очевидно разочарова инвеститорите, които очакваха валутата да поскъпне, след като китайската икономика излезе от политиката за нулев ковид в края на 2022 г. Вместо това, след кратко повишение, юанът се обезцени с около 8,5% спрямо американската валута, като достигна дъно на ниво от около 7,30 юана за долар. Тенденцията отразява трайната слабост на китайската икономика и големите изходящи капиталови потоци. По-наскоро юанът поскъпна, но това е в съответствие с други валути, тъй като Федералният резерв на САЩ премина към по-малко ястребов тон по отношение на лихвените проценти.

Същият този слаб юан обаче постигна нещо доста впечатляващо през 2023 г.: бързо нарастване на международното му използване. Откакто Китай започна да настоява за интернационализация на своята валута през 2004 г., делът ѝ в глобалните плащания до голяма степен оставаше в застой. Но тази година този дял се повиши от 1,9% през януари до 3,6% през октомври.

Делът остава нищожен в сравнение с долара (47,3 на сто) и еврото (23,4 на сто). Но растежът може да сочи към промяна. А Китайската народна банка (КНБ) отчете рязко увеличение на деноминираните в юани транзакции по текущата сметка. Близо 30 на сто от търговията със стоки и услуги във и извън страната е била извършена в родната валута.

Когато разглеждаме основните двигатели за тази промяна, няколко момента се открояват. Първо, Китай изглежда все по-склонен да урежда търговията си в юани. Причините зад това изглежда надхвърлят намаляването на разходите за хеджиране, които винаги са съществували, като геополитическите опасения са важен двигател.

Намаляването на зависимостта от щатския долар или други валути на Г-7 стана по-важно за Китай предвид засилването на западните санкции срещу Русия, след като тя нахлу в Украйна през 2022 г., и напрежението със САЩ относно Тайван. Тези санкции изглежда са били и катализатор за други страни да приемат юана за търговски разплащания. Фактът, че Китай имаше своя собствена международна платежна система (Cips), готова да бъде използвана, когато западните санкции удариха Русия, несъмнено помогна. Някои международни плащания в юани, уреждани чрез Cips, не използват водещата платежна системата Swift, което ги прави много трудни за проследяване. Това също така означава, че делът на юана в глобалните трансгранични транзакции може би е подценен.

Освен създаването на Cips китайските власти въведоха други важни инструменти в подкрепа на интернационализацията на юана, като например двустранни валутни суапове между КНБ и повече от 30 централни банки. Тези суапови линии преди стояха бездействащи в приемащите централни банки, но сега започват да се активират предвид нарастващите финансови нужди на някои развиващи се икономики. Забележителен пример е Аржентина, която вече е изтеглила еквивалента на 1 милиард долара в юани от своята суап линия, за да покрие плащания на дългове към МВФ. Китайските власти също така ускориха усилията си за увеличаване на ликвидността на юана в чужбина, като създадоха клирингови центрове за валутата.

Макар че всички тези институционални мерки със сигурност могат да увеличат външната ликвидност на юана, тя ще остане ограничена, тъй като валутата не е конвертируема. С други думи, компаниите трудно ще използват юаните, които са спечелили от износа си за Китай, за нещо друго освен за покупка на стоки с китайската валута или изплащане на дълг с нея. С други думи, като приемат плащания - или финансиране - в юани, държавите ефективно увеличават зависимостта си от Китай.

Също така, китайските банки използват юана при отпускане на заеми в чужбина. Това се увеличи до 28 процента от общото им трансгранично кредитиране през октомври 2023 г. от 17 процента в края на 2021 г. Много по-високите разходи за финансиране в долари, отколкото в юани, улесняват приемащите страни да изберат финансиране в китайска валута. Големите изходящи капиталови потоци от Китай също допринасят за нежеланието на страната да отпуска заеми в долари.

В същото време обаче юанът не прави същите крачки като инвестиционна валута. Делът на чуждестранните инвестиции на вътрешните пазари на Китай се свива от 18 месеца. Това важи особено за чуждите инвеститори в облигации. Техният дял е намалял от пик от 3,5 процента до 2,5 процента през юни 2023 г.

Тези противоположни процеси може да се обяснят със специфичните характеристики на Китай. От една страна, икономическото му влияние се превръща в лост за налагане на неговата валута, но същото време липсата на конвертируемост затруднява много инвеститорите, които искат да закупят активи в юани, завършва Гарсия-Ереро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:02 | 09.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
Скъсана_Ушанка
преди 4 месеца
Льольо копейник, по новому китайцофил, 3,5% дял на юана, официално разпространено от китайската държавна осведомителна агенция, стига ли ти толкова? Или св беше приготвил да гpyyyxтиш "ама те лъжат"? Ето, чети (ако можеш) https://english.news.cn/20231005/09aec7f6599740ad82f543b94b589d14/c.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 3
Achtung
преди 4 месеца
До: Скъсана_УшанкаИ кой и по какъв начин измери делът на юана в международните разплащания? Да не би да е на база разплащанията в Суифт?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
Скъсана_Ушанка
преди 4 месеца
Това са глупости. Липсва най-важната статистика - делът на юана в световните разплащания. А той е доооооста скромен. Да не говорим пък, че никой нормален не иска да държи валута, управлявана от комунистическа партия и един все по- диктаторски режим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 9
zelka007
преди 4 месеца
До: wart ... разбира се , че е правилно , демократично и нормално ... !! ... все пак защитава нас , европейците ... !! ... ти да не си рассиянин , венецуелец или иранец ?! и желаеш да ни стреляш с балистични ракети с ядрени бойни глави ?! играеш неактивна терористична клетка и в подходящият момент ще избухнеш в метрото или на авто-гарата ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 9
wart
преди 4 месеца
" С други думи, като приемат плащания - или финансиране - в юани, държавите ефективно увеличават зависимостта си от Китай." А коgато плащате в Евро или Долари тогава не сте зависими.? Кой нормален би повярвал когато винаги могат да те конфискуват парите на Афганистан около 8 милиарда на Венец уела 7.8 милиарда на Иран милиарди - раз блокираха около 10 милиарда - на Русия между 300-320 милиарда списъка е дълъг и безкраен и всичко това е нормално, демократично, правилно .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още