IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония се готви за живот с лихви след историческата промяна

Тази седмица Японската централна банка вдигна лихвите за първи път от 17 години насам

09:40 | 22.03.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В следващите години Сатоаки Канох трябва да смени почти десет остаряващи машини в завода си за производство на акрилни плоскости в Токио - голямо начинание, което, притеснява се той, ще стане още по-скъпо, пише Ройтерс.

„В идеалния случай искам да подменям по една на година. Но нямам толкова пари“, казва Канох за правените по поръчка машини, чиято цена може да достигне до около 50 млн. йени (330 хил. долара) всяка. „Ако трябва да плащаме много за заем, може да се озовем в наистина затруднено положение“, допълва той.

Тази седмица Японската централна банка повиши лихвите за първи път от 17 години насам и се отказа от политиката си на отрицателни лихви. Макар че ходът е по-скоро символичен – лихвите остават близо до нулата, той все пак отваря вратата за нещо, което Япония не е виждала от десетилетия – свят, в който заемането на пари ще струва повече.

Сега милиони японци – от собственици на малък бизнес като Канох до купувачи на първо жилище, трябва да преценят как да се приспособят към по-високи лихви по заемите след дълги години на дефлация, когато цените, заплатите и разходите за заемането на пари почти не се промениха.

Начинът, по който ще се справят, ще има широки последици в икономика, където дребните и средни предприятия наемат около 70% от работната ръка, а частното потребление съставлява над половината от брутния вътрешен продукт.

Канох се притеснява от възможния темп на повишаване на лихвите. Твърде много, твърде бързо и Япония няма да успее да се приспособи, счита той. Неговата компания Shinshi сега има заеми за около 100 млн. йени, но те са с фиксирана лихва.

Дори при по-малък заем от около 10 млн. йени разликата между лихва от 3% и 1% ще бъде значителна, като годишни лихвени плащания при ставка от 3% се равняват на месечната заплата на един служител, казва Канох.

Наръчник за дефлация

Японските компании и домакинства отдавна следват правилата в наръчник за дефлация – трупат пари и намаляват разходите. Това постави икономиката в порочен цикъл на спиране и възобновяване на растежа и непроменени заплати.

Отърсването от дефлационното мислене може да се окаже трудно, дори когато цените и някои заплати нарастват.

Макар че сега големи компании дават едни от най-големите повишения на заплатите от десетилетия, не е ясно каква част от тази тенденция ще се процеди при по-малките фирми.

Около 60% от японските компании очакват лихвите да нараснат до 0,25% до края на годината, показа допитване на Ройтерс в четвъртък. Много от тях бързат да реализират планирани разходи преди повишаването на лихвите по заемите.

Еичи Хагивара, който притежава компания, произвеждаща оборудване за третиране на водата в Токио, казва, че по-високите разходи за обслужване на заемите може да „изядат“ вече и без това минималните маржове на малките компании.

За него това може да означава да се откаже от по-големи проекти, които изискват вземането на заеми за купуването на материали и покриването на други разходи, казва той. Плащането на лихви в крайна сметка означава по-ниски маржове на печалбата.

„Сега няма работа с големи маржове. Ако не намаля цените, няма да получа работата“, отбелязва Хагивара.

Той обичайно избягва вземането на заеми, като предпочита да поддържа кешови резерви за оперативни разходи. Хагивара разчита също на меки умения като затвърждаване на отношения с клиенти.

76-годишният Хагивара създал компанията си EN-TEC преди две десетилетия и в нея работят около 20 души. Един от ключовите елементи на успеха му е презпазливостта и гарантирането на ниски цени за запазване на бизнес отношения.

Хагивара е теглил голям заем само веднъж, преди около десет години, за около 100 млн. йени, за да купи сградата, в която се намира централата на компанията.

Но слуховете за заема бързо се разпространили и съдружници и конкуренти предположили, че компанията има затруднения. След това Хагивара решил да изплати изцяло заема и го направил в рамките на половин година след заемането на парите.

Лъч надежда

Някои собственици на бизнес, особено тези, които разчитат на вноса, се надяват, че лихвите в крайна сметка ще подкрепят слабата йена. Хроничните разпродажби на валутата повишават цените на храните и горивата.

Според Ясунобу Таширо, който управлява ресторант и магазин за чанти и други вносни стоки в Кинугава Онсен, йената е голямо главоболие.

„Ние сме във вносния бизнес, затова слабата йена ни създава много проблеми, когато отиваме в чужбина“, казва той. Покупки, които преди са стрували 6700 долара, сега струват 10 хил. долара, допълва Таширо.

Но 29-годишният IT инженер Харука Йода е по-оптимистичен. Той взел заем, за да купи дом със съпругата си и едномесечното си бебе.

„Надявам се, че няма да повишат лихвите твърде много. Дори лихвите да нараснат значително, заплатите ни може би също ще се повишат“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 22.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още