IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фабричната активност в Япония се свива по-бавно през март, услугите се разширяват

Влошаването на подиндексите при производството и новите поръчки също се е забавило през месеца

09:50 | 21.03.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Фабричната активност в Япония се е свила с по-бавен темп през март, а допълнително разширяване на сектора на услугите подкрепя растежа като цяло на частния сектор, показа бизнес проучване в четвъртък.

Данните излизат малко след като Японската централна банка направи историческа промяна тази седмица, прекратявайки радикалните си стимули и повишавайки основните лихви за пръв път от 17 години.

Ескпресните оценки за индекса на мениджърите по поръчките (PMI) в производството на au Jibun Bank се е повишил до 48,2 пункта през март от 47,2 пункта през февруари.

Макар че от юни насам индексът остава под границата от 50 пункта, която разделя разширяването от свиването, темпът на спад е най-слабият от четири месеца.

„Производителите отчитат устойчив, макар и по-слаб спад в производството“, казва Юсама Бати от S&P Global Market Intelligence, която е изготвила проучването.

Влошаването на подиндексите при производството и новите поръчки също се е забавило през март. Устойчивият спад на новите поръчки и ръстът в заетостта предполагат свободен капацитет в сектора, а изостаналите поръчки са спаднали до най-ниското ниво от август 2020 г.

Доставчиците на услуги поддържат енергични темпове на разширяване, увеличавайки активността с най-бързия темп от 10 месеца.

„Условията на търсене сред компаниите от частния сектор са се подобрили допълнително през март“, казва Бати.

Експресният PMI индекс за услугите се е повишил до 54,9 пункта през март – най-високото му ниво от май насам, спрямо 52,9 пункта през февруари. Подиндексът на входящия бизнес също се е ускорил до 9-месечен връх.

Проучването обаче показа подновен ценови натиск в частния сектор, като инфлацията при производствените разходи укрепва до най-високото си ниво от септември.

Макар че ценовият натиск остава висок и в производствения сектор, темпът на увеличение е най-слабият от осем месец.

Общият PMI индекс, който обединява активността в производството и услугите, се е повишил до 52,3 пункта през март – най-високото равнище от август.

Отделни данни показаха, че износът на Япония се разраства за трети пореден месец на фона на силни доставки на превозни средства. Това носи подкрепа за икономиката, тъй като местното търсене остава непостоянно.

Износът се е увеличил със 7,8% през февруари на годишна база, съобщи финансовото министерство в четвъртък. За сравнение, очакванията на икономистите бяха за ръст от 5,1%.

Вносът се е разширил с 0,5%, съвпадайки с консенсусната оценка. Търговският дефицит се свива до 379,4 млрд. йени (2,5 млрд. долара). Сезонно коригирнят износ се е свил с 1,5% в сравнение с януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 21.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още