IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: ЕЦБ не може да се ангажира с брой лихвени понижения след първото

Решенията ни ще трябва да останат зависими от данните, каза гуверньорът на Европейската централна банка

12:04 | 20.03.24 г. 3
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейската централна банка (ЕЦБ) не може да се ангажира с предварително определен брой на понижения на основните лихви дори след като започне да намалява разходите за заеми, тъй като това ще зависи от икономическите данни, заяви председателят на ЕЦБ Кристин Лагард в сряда.

Много представители на централната банка изразиха подкрепата си за първо понижение на разходите за заеми от сегашните рекорди, най-вероятно през юни, като сега дебатът се фокусира върху това колко още намаления ще последват, пише Ройтерс.

Лагард обаче явно се опита да потуши подобни спекулации в сряда, макар да призна, че последните данни за заплатите и инфлацията са били окуражителни.

„Решенията ни ще трябва да останат зависими от данните и ще се взимат среща за среща в зависимост от новата информация, която постъпва“, каза Лагард. „Това предполага, че дори след първото намаление на лихвите не можем да се ангажираме предварително с конкретна посока на лихвите“, каза тя на конференция във Франкфурт.

Инфлацията в еврозоната се забави от двуцифреното си ниво през есента на 2022 г. до 2,6% миналия месец.

Лагард посочи условията, нужни, за да започне ЕЦБ да намалява лихвите: забавящ се ръст на заплатите, продължаващо забавяне на инфлацията и нови вътрешни прогнози, потвърждаващи, че ценовият растеж се завръща към целта от 2%.

„Ако тези данни разкрият значителна степен на съответствие между пътя на основната инфлация и нашите прогнози и ако допуснем, че трансмисията остава силна, ще можем да преминем към фазата на понижения в нашия политически цикъл и да направим политиката по-малко ограничителна“, каза Лагард.

Членовете на изпълнителния съвет Филип Лейн и Изабел Шнабел, както и управителят на испанската централна банка Пабло Хернандес де Кос също ще говорят на същото събитие по-късно днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:06 | 20.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

3
rate up comment 17 rate down comment 0
Ironhorse
преди 1 месец
Хахахаха, само дето не каза кога ще е първото понижение.Е, аз ще ви кажа ... на Видовден, на Кукуву лято и на найсе ден.САЩ и ЕС не могат да овладеят инфлацията. Само да пипнат и с 0,01 % лихвата надолу и отново инфлацията ще се изстреля с поне 5 % нагоре.Кризата в Западна Европа е чудовищна, но това което се задава за България е ужасяващо.Асен Василев потроши всички буфери за безсмислени социални разходи.Еврозона няма да видим!!!Поне да спрем споразумението за внос на нелегалн ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
khao
преди 1 месец
... говорителя на ЕЦБ, защо я наричате гуверньор ?!?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 1 месец
Всички взели кредити от тук нататък ще трябва да приемат все повече поскъпване на вноските си .Банките в България направиха лоша услуга на всички че забавиха процеса но виждаме навън че лихвите устойчиво си стоят високи ,и няма никакви намеци за спад .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още