IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стурнарас: ЕЦБ трябва да понижи лихвите два пъти преди лятната ваканция

Председателят на Гръцката централна банка не счита, че е проблем, ако ЕЦБ смекчи паричната си политика преди Федералния резерв в САЩ

15:05 | 14.03.24 г. 1
Председателят на Гръцката централна банка Янис Стурнарас. Снимка: Bloomberg LP
Председателят на Гръцката централна банка Янис Стурнарас. Снимка: Bloomberg LP

Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да понижи лихвите два пъти преди лятната си ваканция през август и още два пъти до края на годината, без да се влияе от Федералния резерв в САЩ, заяви членът на Управителния съвет Янис Стурнарас, цитиран от Bloomberg.

„Трябва да започнем да понижаваме лихвите скоро, така че паричната ни политика да не стане твърде ограничителна“, каза Стурнарас, който е ръководител на Гръцката централна банка, в интервю в Лондон. „Уместно е да понижим два пъти лихвите преди лятната ваканция, а четири намаления през годината изглеждат разумни. Това съвпада с пазарните очаквания“, допълни той.

ЕЦБ остави непроменен оснивния си лихвен процент миналата седмица на четвърто поредно заседание, като ръководителите се обединиха около юни като подходящ момент да започнат да понижават лихвите. Те стават по-уверени, че инфлацията се насочва към целта от 2%, но се нуждаят от още успокояващи данни, преди да вземат решение за смекчаване на паричната политика.

Базираната във Франкфурт централна банка трябва да вземе решения за паричната политика на 11 април, на 6 юни и на 18 юли. Следващото заседание след това ще бъде едва на 12 септември. Стурнарас е известен „гълъб“ в Управителния съвет, въпреки че неотдавна се съгласи с по-ястребово настроените членове относно необходимостта да се изчака до юни.

Инфлацията в еврозоната се забавя по-малко от очакванията. Графика: Bloomberg LP Инфлацията в еврозоната се забавя по-малко от очакванията. Графика: Bloomberg LP

„Ще имаме малко нова информация преди заседанието през април, особено за заплатите в началото на 2024 г., но ще получим много повече данни преди заседанието през юни“, каза Стурнарас в унисон с изявления на председателя на ЕЦБ Кристин Лагард миналата седмица. „Мисля, че за да понижим лихвите още през април, трябва да видим, че икономиката рухва, а не очаквам това“, допълни той.

Паричните пазари запазват прогнозите си за броя на пониженията на лихвите тази година, като първото с четвърт пункт се очаква до юни, последвано от още две и 70% възможност за четвърто.

Други членове на Управителния съвет не са толкова категорични. Мадис Мюлер от Естония заяви в четвъртък, че е нужна още информация, преди да започне понижаване на лихвите.

Стурнарас заяви, че „икономическият растеж в еврозоната е много по-слаб от очакванията и има рискове за влошаване, докато инфлацията се забавя значително и рисковете са балансирани“.

Той също така омаловажи все още силните номинални повишения на заплатите, като подчерта, че реалните заплати ще достигнат нивото преди пандемията едва през 2025 г.

„Така че заплатите все още наваксват, не водят до инфлация. Не трябва да преувеличаваме риска от спирала заплати-цени“, заяви Стурнарас. Още повече, че „номиналният ръст на заплатите става по-умерен, а печалбите поемат част от повишенията на заплатите“.

Подчертавайки необходимостта от скорошно понижаване на лихвите по заемите, Стурнарас посочи оценки на Гръцката централна банка, че „30% от затягането на лихвите миналата година все още не се е усетило“.

„Освен това балансите на ЕЦБ ще се свият с около 800 млрд. евро тази година чрез целевите операции по дългосрочно рефинансиране (TLTRO) и оттеглянето на реинвестициите по Програмата за изкупуване на активи (APP) и Програмата за закупуване на активи в условията на извънредна ситуация (PEPP). Подобно на лихвените повишения това води и до по-затегнати условия за финансиране“, коментира Стурнарас.

Той категорично отхвърли твърденията, че може да е проблемно или рисково, ако ЕЦБ смекчи паричната политика преди Федералния резерв.

„Съвсем не съм съгласен с ангумента, че не можем да понижим лихвите преди Фед и почти всичките ми колеги са съгласни с това“, заяви Стурнарас.

Председателят на Австрийската централна банка Роберт Холцман многократно заяви, че не смята, че ЕЦБ трябва да предприеме хода първа дори след като Лагард настоя, че институцията ѝ „ще действа независимо“, а други я подкрепиха.

„Напълно сме независими и еврозоната е голяма отворена икономика с гъвкав валутен курс. Трябва да направим необходимото за икономиката на еврозоната, нищо друго“, категоричен е Стурнарас.

Положението в 20-членната еврозона е „много различно“ от това в САЩ, където икономиката расте, също и благодарение на експанзионистична фискална политика, а инфлацията е по-упорита, заяви той. „Основанията за понижаване на лихвите са много по-убедителни за еврозоната, отколкото за САЩ“, смята той.

След 2024 г. Стурнарас очаква депозитната лихва, която в момента е на рекордно ниво от 4%, „постепенно да намалее до 2% в края на 2025 г. или началото на 2026 г.“. Той счита това за естествено ниво. „За момента не смятаме, че лихвите ще намалеят под 2%, както беше преди пандемията“, допълни той.

Прекомерните ликвидни средства в ЕЦБ се свиват бавно. Графика: Bloomberg LP Прекомерните ликвидни средства в ЕЦБ се свиват бавно. Графика: Bloomberg LP

С преосмислянето тази седмица на т. нар. оперативна рамка на ЕЦБ „научихме уроците от последните години и направихме ЕЦБ по-модерна централна банка“, каза Стурнарас.

Той подчерта, че за момента никой не знае какво е уместното ниво на банковите резерви и на балансите на ЕЦБ.

„В крайна сметка банките ще ни кажат и ще определят от колко ликвидни средства се нуждаят. Ще стигнем до този момент постепенно, стъпка по стъпка, без да рискуваме нежелани сътресения“, коментира Стурнарас.

Той очаква балансите на ЕЦБ да бъдат по-малки, отколкото са днес, но по-големи в сравнение с преди, като заяви, че „няма да стигнем до този момент в следващите една-две години“.

Планиран нов структурен портфейл с облигации „ще помогне за стабилизирането на икономиката“, счита Стурнарас.

Подробностите все още трябва да бъдат обсъдени, „но портфейлът ще включва също държавни облигации. Ще се уверим, че това не нарушава забраната за монетизиране на дълга в Договора за ЕС“, отбеляза той.

Обсъждат се също подробностите за бъдещите операции по по-дългосрочно рефинансиране.

Ако е необходимо, ЕЦБ няма да се поколебае да действа междувременно, увери Стурнарас.

„Ако по някаква причина краткосрочните лихви на паричните пазари се отклонят твърде много от депозитната лихва, ще се намесим с повече ликвидни средства. Винаги сме гъвкави и във всеки момент ще реагираме уместно“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:59 | 14.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 0
scott
преди 1 месец
ПУКЕСВАМ ОТ СМЕХ! Финансисчетат изкараха една година на диета и искат пак ПРЕСЪ ВЪРХУ ЮЗЪРЪТ И ОБЕЗЦЕНКА НА ТРУДЪ И ПАРИТЕ МУ.Ало, банкстерът, войната почна. Даваш ли си сметка, че на понижение на лихвите има насрещно оръжие - железната цена? И никой нема да ти вика мяу,мяу а напрао пулю в лоб.ВИЖ СЕ НА КОЙ СВЕТ ЖИВЕЕШ...............Понижение на лихвата и желания от нея ефект7 нема да го бъде. Смени се систъмът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още