IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гуверньорът на Турската централна банка обещава "всичко необходимо" за борба с инфлацията

Инфлацията в южната ни съседка е напът да надхвърли 70% до май

16:22 | 19.04.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Гуверньорът на турската централна банка Фатих Карахан обеща да направи всичко необходимо за ограничаване на инфлацията в страната. Той даде и сигнал за допълнително затягане на паричната политика, ако такова е необходимо, предава Bloomberg.

Изказването е направено в рамките на събитие, организирано от JPMorgan Chase & Co. във Вашингтон. То е цитирано от присъстващи на него, пожелали анонимност, тъй като е било закрито за пресата.

Коментарите на централния банкер биват отправени, като продължение на неотдавнашните му опити да увери пазара, че централната банка има сериозни намерения да се справи с инфлацията, която е напът да надхвърли 70% до май. Гуверньорът заяви публично, че финансовата институция е готова да направи повече, за да възвърне доверието в борбата си с ръста на цените.

Повишаването на лихвения процент и нормализирането на паричната политика са в центъра на цялостната промяна в подхода на банката, която започна през юни миналата година. Новият ѝ подход е насочен към преодоляване на инфлационната криза, предизвикана от настояването на президента Реджеп Ердоган за ултраниски разходи по заемите, за да се стимулира икономическият растеж.

Централните банкери в южната ни съседка в момента се опитват да ограничат инфлацията и да възстановят доверието на инвеститорите. От юни насам основният лихвен процент беше повишен с повече от 40 процентни пункта до 50%.

Ердоган някога беше самопровъзгласил се за враг на високите разходи по заемите и в миналото е уволнявал централни банкери за това, че не са се съгласявали с него. След преизбирането му през май миналата година той намали публичните си намеси във финансовата политика и одобри програмата, ръководена от дългогодишния му довереник - министъра на финансите и държавната хазна Мехмет Шимшек.

Шимсек и Карахан, които присъстват на пролетните срещи на Световната банка и Международния валутен фонд в столицата на САЩ тази седмица, се опитаха да успокоят опасенията на инвеститорите, че строгата политика на централната банка може да не продължи дълго. По време на събитието на JPMorgan гуверньорът изтъкна, че централната банка ще предприеме допълнително затягане на политиката си, ако предвиди значително и трайно влошаване на инфлационните перспективи.

Централната банка ще проведе следващото си заседание за определяне на лихвените проценти на 25 април, като някои анализатори вече предвиждат ново повишение. Миналия месец органите, определящи нивата им, изненадаха пазара с увеличение на основния лихвен процент с 500 базисни пункта.

Понастоящем централната банка в южната ни съседка очаква, че инфлацията в края на годината ще бъде 36%, а в края на 2025 г. ще спадне до 14 на сто. Предвижда се следващия месец политиците да представят нови прогнози. А централните банкери смятат, че през следващите месеци общата инфлация в Турция ще достигне връх от около 75%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:22 | 19.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още