fallback

МВФ: Мекото кацане за европейската икономика е постижимо

Фондът препоръчва ЕЦБ да намали лихвите на три пъти през 2024 г. и още три пъти през 2025 г.

23:06 | 19.04.24 г. 3
Автор - снимка
Създател

Меко кацане за европейската икономика - връщане на инфлацията до целите при умерена икономическа цена и запазване на икономическия растеж, е постижими, пише в доклад на Международния валутен фонд (МВФ), цитиран от Bloomberg. Континентът обаче все още е изправен пред редица предизвикателства и едни от тях е застаряването на населението и спадът в продуктивността.

Войната в Украйна, която навлиза в своята трета година, както и последвалата енергийна криза сериозно повлияха върху възстановяването на Европа след пандемията от коронавируса. Те накара и централните банки да затегнат политиката си.

Източник: Bloomberg

Полека-лека някои централни банки започнаха да намаляват лихвите, но ходовете на основните институции тепърва предстоят. МВФ отправя предупреждение относно скоростта им - те трябва да бъдат съобразени с инфлационните сили, казва фондът. По отношение на Западна Европа, включително и Великобритания, очакванията са цикълът на облекченията да започне най-рано в средата до края на 2024 година. Процесът ще продължи до края на 2025 година, сочи още докладът на фонда.

Препоръката за Европейската централна банка (ЕЦБ) е за три понижения през таз игодина - с по 0,5 пр. п. през юни, септември и декември. Както и на още три пъти през следващата година - през март, юни и септември.

МВФ отчита още, че брутния вътрешен продукт на човек от населението в Европа ще остане съществено над нивото за средното в световен мащаб. Институцията препоръчва още всички стимули за икономиката да бъдат напълно премахнати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:06 | 19.04.24 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още