IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Секторни „бели книги“ на ОББ анализират ESG рискове

Одитен доклад на банката мери риска при опазване на околната среда, социалните рискове и тези, свързани с управлението в справедливия преход към чиста икономика

17:58 | 11.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

ОББ подготвя секторни „бели книги“, в които се прави анализ на ESG рисковете за осем сектора. Те са стратегически, експертни документи, съдържащи политики и ключови тенденции, свързани с устойчивостта. С програмата за устойчиво финансиране се идентифицират сектори от портфейла на банката със съществено въздействие върху климата и се оценяват ежегодно. Това съобщи Калина Кисьова, генерален мениджър "Продуктово и бизнес развитие за корпоративен и МСП сегмент" в ОББ. Тя обясни, че ESG означава цялостна промяна в поведението на компаниите със създаване на устойчиви бизнес модели.

„Белите книги включват информация за влиянието на конкретен сектор или продукт върху климата, идентифицирани и очаквани рискове – физически и свързани с прехода към въглеродно неутрална икономика, технологични промени и иновации, европейски и местни регулации, както и цели и стратегии за привеждане на банковия портфейл в съответствие с приложимите климатични сценарии“, посочи тя.

ОББ е дефинирала няколко сектора, които са най-въглеродно интензивните в портфейла ѝ – енергетика, транспорт, селско стопанство, строителство, жилищни и търговски имоти, металодобив и металообработване, химическа промишленост, хранително-вкусова промишленост и авиация.

Екологични стандарти

По думите на Кисьова с регламента на ЕС за таксономията се установяват стандарти за оценка на това дали дадена икономическа дейност може да се квалифицира като устойчива. „Целта на таксономията е да се предотврати „зеленото измиване“ (greenwashing) и да се помогне на инвеститорите да направят по-екологичен избор, допринасяйки значително за постигането на една от шестте определени екологични цели със своите инвестиции“, посочи тя как се прави политика по социално приемлив и ефективен начин за постигане на въглеродна неутралност на ЕС до 2050 г.

Калина Кисьова обясни, че за целта се събират данни за въглеродния отпечатък на клиентите, енергийната консумация при производството с използваните горива, информация за веригата от доставки и транспортни средства, както и данни за енергийната ефективност на сградите.

„Липсва систематизирана информация при клиентите, няма единен регистър за сградите и за автомобилите", посочи тя и отбеляза, че дори Европейската централна банка все още няма изисквания и норми за ЕSG рисковете за сградния фонд. Тя добави, че прецизното изчисление на въглеродния отпечатък изисква отговори на множество въпроси и данни.

Кисьова напомни, че над 70% от средствата на зеления преход са за корпоративна устойчивост и стратегиите на компаниите трябва да са съобразени с нея, и ако не го правят, „може да излязат от пазара“. Снимка: Investor.bg Снимка: Investor.bg

„Наскоро ОББ, която държи най-голям дял в областта на финансирането на земеделските производители, разработи и специален агрокалкулатор за въглеродни емисии, който позволява на фермерите да въвеждат всички данни за дейността си – торове, гориво, ресурси за животновъдство, фуражи, складова база и т.н. На тази база те могат да сравняват емисиите си със средните нива за сектора и за страната“, даде конкретен пример Кирил Янев, началник отдел „Маркетинг, кредитни продукти и устойчиво развитие“ в ОББ.

Той поясни, че от години банката стимулира клиентите си, като дава ниска лихва при ипотечните заеми, когато покупката е свързана с енергийно ефективна сграда, но предупреди, че все по-голям проблем ще създава издаването на енергиен сертификат.

„Липсва институционална подкрепа от Европейската централна банка, въпреки че Асоциацията на банките постави въпроса за създаване на единен регистър“, подчерта експертът. Той отбеляза, че в ОББ се събират данни и специален софтуер изчислява въглеродния отпечатък на фирмите, а за сградите се ползва енергийният сертификат (EPC).

Доклад за устойчивост

На повече от 200 въпроса трябва да отговорят стандартно фирмите сега как спазват екологичното законодателство. Янев съобщи, че КBC Group България е първата финансова институция в страната, която всяка година публикува доклад за устойчивост, а на ниво финансова група KBC Group публикува консолидиран Доклад за устойчивост с включена информация за дружествата в основните си пазари Белгия, България, Словакия, Чехия и Унгария.

„Скоро ще излезе докладът на ОББ за 2023 г., който мери ESG риска при опазване на околната среда, социалните рискове и рисковете, свързани с управлението“, уточни експертът  и отбеляза, че при наличие на някой от тези рискове има случаи да не бъде подкрепена дадена сделка.

Повече социална отговорност

Доц. Марина Стефанова, заместник-декан в Стопанския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", подчерта, че ролята на частния сектор в управлението на обществото се променя, а въпросът „За какво служат компаниите?“ става все по-важен от гледна точка на устойчивото развитие.

„Дефиницията за социалната отговорност е свързана с това как компанията използва наличните ресурси, за да създава добавена стойност – не само от финансова, но и от социална гледна точка, и то за всички заинтересовани страни. Въздействието, рисковете и възможностите са трите стълба на ESG отчитането, но в момента нито един от тях не е достатъчно добре застъпен в отчетите на компаниите“, коментира директорът на магистърската програма „Отговорно и устойчиво управление“ и управител на ESG Lab и ESG Academy.

Доц. Стефанова уточни, че през процеса на трансформация в момента преминава не само бизнесът, но и институциите на национално и европейско ниво, както и одиторите, които ще трябва да следят за достоверността на тези отчети.

Тя посочи като проблем, че все още липсва методология как се оценяват финансовите рискове, няма и директива за оценка на ESG, която да прилагат рейтинговите агенции. Според нея всички участници по веригата ще трябва да изработят механизми и стандарти, които да са работещи и да съответстват на спецификите на отделните сектори.

По думите ѝ в САЩ критериите и регулациите в сферата на ESG и т. нар. „нефинансово отчитане“ се налагат през фондовите борси и капиталовите пазари, за разлика от Европа, където това се прави на ниво Европейска комисия и през националното законодателство.  „В Европа нормативната рамка, уреждаща задълженията на компаниите да отчитат своето въздействие, се регулира от Директивата за отчитане на корпоративната устойчивост (CSRD) и Европейските стандарти за отчитане във връзка с устойчивостта (ESRS). В обхвата им влизат големите компании и листваните на борсата малки и средни предприятия“, посочи доц. Стефанова.

Екологичен счетоводител в компанията

„След три години във всяка фирма ще има екологичен счетоводител и няма нужда управителят да знае правилата“, прогнозира доц. Стефанова в каква посока е поело образованието с пренаписване на програми в училищата, които вече са станали задължителни в специалности, свързани с транспорт, счетоводство и текстил.

Стандарти за всички по веригата

Евгения Кючукова-Троанска от Green Altitude хвърли повече светлина върху последните регулации на ниво ЕС, свързани с ESG. Тя обясни, че до юни трябваше да влязат 40 стандарта, които отчитат как процесите на устойчивостта влияят върху бизнеса, но отразяването им в отчетите е отложено за средата на юни 2026 г. И напомни, че за най-големите предприятия задължението за изготвяне на отчети е в сила за 2024 г.

„Засега малките и средните предприятия формално не влизат в обхвата на директивата, но натискът от страна на техните клиенти и партньори е дори по-силен, отколкото регулаторния. Много от тях вече получават въпросници от своите големи международни клиенти, които засягат критериите на устойчивото развитие“, разкри тя свързаността на контрагентите. Кючукова-Троанска уточни, че на международно ниво се правят секторни изчисления и това се разбира от одиторите, за да стигне по веригата на стойността до инвеститори и финансови институции.

По думите ѝ оценката на въздействието е нещо, което досега никой не е правил, затова в бъдеще ще са необходими по-ясни насоки, включително и от регулаторите.

Мая Костадинова, ръководител „Стратегически комуникации“ в ОББ, подчерта ролята на медиите в получаването на достоверна информация за екологични, социални и управленски въпроси, свързани със зеления преход на компаниите.

За пример тя даде информационни сайтове като GreenBiz, който ускорява справедливия преход към чиста икономика, и Environmental Leader, който предоставя ежедневно бизнес съдържание за управление на енергията, изменението на климата, технологиите, устойчивостта и управлението на околната среда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:58 | 11.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още