IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сенатът на САЩ прие проектобюджет с включена помощ за Украйна

Сега и Камарата на представителите трябва да одобри пакета на стойност 1,7 трлн. долара 

10:42 | 23.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Stefani Reynolds/Bloomberg
Снимка: Stefani Reynolds/Bloomberg

Сенатът на САЩ прие проектобюджет на стойност 1,7 трлн. евро, който осигурява допълнителна помощ за Украйна и финансиране на федералните агенции до септември 2023 г. С 68 гласа „за" и 29 „против" сенаторите предадоха законопроекта на Камарата на представителите в четвъртък, ден след като украинският президент Володимир Зеленски направи обръщение към Конгреса, предава DPA. 

Законопроектът от 4155 страници предвижда, наред с другото, 772,5 млрд. долара за програми в САЩ и 858 млрд. долара за отбрана. Лидерът на демократичното мнозинство Чък Шумър го нарече малко преди гласуването „едно от най-важните решения за бюджета от дълго време насам. „Броят на хората, на които помага, е огромен“, заяви той.

Лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл подкрепи проекта, включително защото „най-великата армия в света ще получи финансирането, от което се нуждае". Много републиканци обаче не са съгласни и то не само заради Украйна, а защото виждат в него проблеми за инфлацията и разрастващия се дълг.

Всъщност демократите се съгласиха да увеличат военните разходи за сметка на други, като тези за образование, за да спечелят нужните гласове от републиканците в Сената. Някои американски медии пишат, че между демократи и републиканци вече има съгласие документът да се приеме в Камарата до края на деня, за да се избегне затваряне на федералното правителство.

За Украйна е предвидена помощ на обща стойност 44,9 млрд. долара: Така пакетът включва около 9 млрд. долара за военна помощ за Украйна и почти 16 млрд. долара за икономическа и хуманитарна помощ.

Освен това се планират 12 млрд. долара за попълване на запасите от боеприпаси и складовете на американската армия след доставките за Украйна. Други 7 млрд. долара са предназначени за допълнителни разходи на американските войски в Европа.

Бюджетът е предназначен за финансиране на дейността на правителството до септември следващата година. Крайният срок за приемане на проектобюджета е петък. Ако дотогава Конгресът не приеме нов бюджет и той не бъде подписан от президента, ще се стигне до преустановяване на работата на правителството и федералните агенции. Ако това се случи, държавните служители ще трябва да излязат в принудителен отпуск или да работят временно без заплащане.

Преди гласуването в Сената се стигна до спор за много критикуван регламент за депортиране. В крайна сметка обаче пакетът получи междупартийно мнозинство. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:42 | 23.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още