fallback

Асен Василев: Ако България приеме еврото, лихвите ще паднат

Кабинетът залага над 11 млрд. лв. за капиталови инвестиции, изтъква финансовият министър

19:50 | 03.11.23 г. 24
Автор - снимка
Създател

Ако България влезе в Шенген и приеме еврото, лихвите ще паднат, заяви пред БНТ Асен Василев, вицепремиер и министър на финансите.

"Цените ще са такива, каквито са и в момента. Има една година период, в който цените ще се обявяват и в евро, и в лева. Банките и държавната администрация също се готвят усилено", уточни Василев.

Той посочи, че правителството предвижда големи инвестиции в социалната система - в здравеопазване и образование. „Залагаме над 11 млрд. лв. за капиталови инвестиции. Бюджетът ще бъде ориентиран към растеж“, изтъкна финансовият министър.

"Работим по проектобюджет за 2024 г. в няколко варианта. Данъчните закони ще бъдат приети в първата половина на ноември. Очаква се инфлацията да се успокои и да падне под 5%. Ръстът на доходите, който очакваме, е някъде между 10-15% на годишна база", каза Василев.

Той обясни, че в правителствената програма е заложено трудът да се заплаща добре.

"Това, което казвам на много чуждестранни бизнес делегации, когато дойдат в България, е, ако сте дошли за евтина работна ръка - по-добре си отивайте вкъщи. Ние искаме добре платени работни места, а в същото време фирмите да бъдат подпомогнати, за да станат по-производителни", коментира Василев.

Василев съобщи, че бюджетът за култура е повишен с 50%, след като тази седмица десетки дейци от сферата излязоха на протести заради ниските заплати.

Министърът на финансите обясни, че се работи много активно за влизането на България в Шенген.

"Вече официално излезе комисия, която да каже, че сме покрили почти всички критерии", каза още той.

Министърът на финансите обясни причината за теглене на нов външен дълг.

"В бюджета е записано, че, когато имаш дефицит трябва да го финансираш. Максималният дълг, който държавата можеше да вземе, е 7,5 млрд. - 3, от които са за стар дълг. Съотношението на дълг и брутен вътрешен продукт падна и ще продължи да пада", коментира Василев.

От думите му стана ясно, че "Лукойл" от 2009 г. до 2020 г. са реализирали около 1,8 млрд. лв. загуба и не са платили данък печалба.

"Това, което правим с "Лукойл" е да затворим една дупка в закона, за да си платят данъците сега, не след една година. Тази година чакаме от "Лукойл" над 400 млн. лв. данък", добави Василев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:48 | 03.11.23 г.
fallback
Още от Данъци и бюджет виж още